030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens

Ratten

De tamme rat is een afstammeling van de bruine rat (Rattus Norvegicus), de grootste in ons land voorkomende wilde rat. Deze ratten zijn gedurende vele generaties veranderd en in tamme leuke huisdieren veranderd. Nu komen er ook steeds meer verschillende kleurslagen. Daarnaast staat de rat nog steeds in een kwaad daglicht omdat hij ziekten zou overbrengen. Dit is echter niet het geval bij onze tamme rat omdat deze normaal niet in aanraking komt met deze ziektes. Verder vinden veel mensen ratten niet leuk omdat ze een lange niet sterk behaarde staart hebben.

De zwarte wilde rat (Rattus Rattus) is een andere rattensoort die in Nederland voorkomt. Deze is echter (nog) niet als huisdier te houden omdat deze niet tam zijn.
De tamme rat is een knaagdier en behoord evenals de muis tot de ondersoort Muridae. Ze hebben net zoals alle knaagdieren in de boven en onderkaak 2 snijtanden die doorgroeien. Om te voorkomen dat deze te lang worden hebben ze knaagmateriaal nodig, daarnaast slijten de tanden ook door te knarsen.
Een volwassen mannelijke rat kan gemakkelijk 500 gram wegen in tegenstelling tot een vrouwtje dat vaak rond de 300 gram weegt. Er zijn echter heel veel verschillen in grootte en dus ook in de gewichten.

Dierenartsen Gaby en Karin zijn zeer ervaren in behandelen van ratjes. Maak direct een afspraak via het contactformulier of bel ons.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Direct naar

Ratten zijn sociale dieren

Ratten zijn sociale dieren die in groepen leven. Lichaamscontact is zeer belangrijk voor de rat, zo spelen ze veel met elkaar en verzorgen ze elkaars vacht. Omdat contact met soortgenoten echt heel belangrijk is, is het ten zeerste aan te raden om minstens 2 ratten te houden. Ratten die alleen leven hebben grote kans op gedragsstoornissen en zijn veel minder actief.

Omdat ratten zich razendsnel voortplanten is het verstandig om alleen mannen of alleen vrouwen in een groep te houden. Dit gaat over het algemeen heel goed. Bij grotere groepen kun je een duidelijke rangorde waarnemen.
De tamme rat is een uiterst intelligent dier. Met een beetje geduld en veel snoepjes kun je ze van alles leren. Ook naar zijn naam luisteren is een rat heel gemakkelijk aan te leren.
Ook is een tamme rat een leuk huisdier voor kinderen omdat ze heel makkelijk te hanteren zijn en zelden bijten. Ratten gaan over het algemeen goed samen met andere huisdieren, maar het is niet aan te raden deze zonder toezicht bij de ratten die buiten de kooi zijn te laten.
Ratten worden helaas niet zo oud, vaak houdt het bij 2 tot 3 jaar wel op, soms zelfs al eerder.

Help, mijn ratje heeft een bloedneus of bloed bij de ogen

Bij tamme ratjes worden net als bij alle levende wezens rode bloedcellen die beschadigd of oud zijn opgeruimd en er worden weer nieuwe rode bloedcellen gemaakt. Bij ratjes wordt er van een onderdeel van de rode bloedcel, namelijk het hemoglobine een kleurstofje gemaakt. Hemoglobine is het stofje wat bij mensen vaak gemeten wordt om te kijken of je bloedarmoede hebt, het zorgt in de rode bloedcel voor het transport van zuurstof, zodat de zuurstof overal in het lichaam komt. Elke levende cel heeft zuurstof nodig om te kunnen overleven. Het hemoglobine wordt afgebroken en dan wordt er een kleurstofje van gemaakt. Dat kleurstofje wordt via een klier onder de ogen, genaamd de harderse klier via het traanvocht uitgescheiden. Dit is te zien door een rode kleur bij de oogjes en het neusje. Als een ratje helemaal gezond is hoeft dit kleurstofje, porfyrine genaamd niet op te vallen. Bij ontstoken oogjes of bijvoorbeeld een verstopte traanbuis is vaak een rode kring rond het oog te zien. Bij stress kunnen ze plots meer vocht uit die klier vrijmaken en dit is dan ineens te zien door rode ogen en een rode druppel aan de neus. Deze druppel is iets helderder van kleur dan echt bloed, dit onderscheid is echter lastig te maken. Echte bloedneuzen komen bij ratten zeer zelden voor. Ook bij een ratje wat zich niet lekker voelt komt wat meer van dat rode vocht via de oogjes en de neus vrij. Vaak is dit zichtbaar als rode verkleurde voorpootjes, vooral aan de binnenzijde.

Bij gezonde ratjes met een lichtgekleurde vacht kun je aan de uiteinden van de haren wat rode verkleuring zien. Dit komt omdat die kleurstof tijdens het wassen over het lichaam verspreid wordt. Het beste is dat te zien rondom de schouders.

Mijn ratje loopt scheef

Zomaar uit het niks loopt een ratje ineens met een scheve kop. Ook lopen ze dan vaak wat onzeker. Dit komt over het algemeen door een ontsteking in het middenoor van je ratje. Die ontsteking kan onder andere door bacteriën, virussen of poliepen ontstaan. Een poliep is een langwerpig meestal goedaardig gezwelletje. Door die ontsteking in die kleine ruimte neemt de druk toe. Dit geeft veel pijn. Daarnaast ligt het evenwichtsorgaan van de rat. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 halve cirkels met daarin vloeistof. Als je beweegt zorgt beweging in die cirkels ervoor dat je weet wat onder en boven is en wat links en rechts is. De reden dat je duizelig wordt als je snel wonddraait is omdat die vloeistof nog beweegt als je al gestopt bent met draaien. Zodra er druk op die cirkels komt gaat de vloeistof bewegen en lijkt het alsof je in een draaimolen zit, dit gebeurd dus zodra er ontsteking plaatsvindt in het gebied rondom het evenwichtsorgaan, zoals het middenoor. Hoe meer druk, hoe harder de vloeistof beweegt, hoe erger de draaimolen.

Hoe langer gewacht wordt met behandeling, hoe meer schade er kan optreden en hoe lastiger het wordt om de patiënt te genezen. Als men er tijdig bij is, is de kans op genezing groot, soms blijft alleen het hoofd iets scheef staan omdat het evenwichtsorgaan beschadigd is. Voor de behadeling gestart wordt moet goed in het oor gekeken worden om te kijken of er geen poliepen aanwezig zijn. Als die er zijn moeten deze verwijderd worden en daarnaast bestaat de behandeling uit antibiotica en pijnstilling.

Sterilisatie rat

Bij ratten komen problemen aan de melkklieren helaas veelvuldig voor. Bij de vrouwtjes ontstaan vaak tumoren, 90% hiervan is goedaardig, dat wil zeggen dat ze niet uitzaaien. Toch kunnen deze goedaardige tumoren heel hard groeien waardoor ze toch snel het leven van een rattendame in gevaar kunnen brengen indien er niet operatief wordt ingegrepen. Over het algemeen kunnen deze tumoren zonder al te veel problemen verwijderd worden, maar ontstaan er op een andere plek in de melkklieren snel weer nieuwe bulten als er verder niks gedaan wordt. Melkklierweefsel is bij ratjes heel uitgebreid aangelegd, dit heeft met hun snelle voortplanting te maken. Een rattendame heeft een gemiddelde cyclus van 4 a 5 dagen. Dat wil zeggen dat ze elke 4 a 5 dagen gedekt kan worden en zwanger kan raken. Elke keer dat er zo’n cyclus plaatsvindt, word het melkklierweefsel geprikkeld en wordt de kans op tumoren groter.

Hoe maak je de kans op het steeds weer terugkomen van die vervelende bulten zo klein mogelijk? Door de oorzaak weg te nemen en dat kan door sterilisatie. Af en toe is er een ratje bij die toch gewoon nog melkkliertumoren ontwikkeld en dan is er zeer waarschijnlijk een andere oorzaak. Naar deze andere oorzaak wordt momenteel onderzoek gedaan en we hopen daar snel meer duidelijkheid over te hebben. Uiteraard zullen we dat dan ook op de site bekendmaken.

Soms zijn er andere redenen om een ratje te steriliseren, bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of een prolaps van de baarmoeder.

Praktijkvoorbeeld rat sterilisatie

Hieronder een aantal foto’s genomen tijdens de sterilisatie en een bultje verwijderen van een ratje.

1. Het openen van de buik

sterilisatie-rat-1

 

2. De eierstokjes

sterilisatie-rat-2

 

3. Eierstokjes en baarmoeder

sterilisatie-rat-3

 

Hypofyse tumor bij ratten

We willen onze ratjes graag heel oud zien worden maar helaas worden de meeste ratten gemiddeld maar 2 jaar en 4 maanden oud. Gemiddeld genomen zien we vanaf een leeftijd van anderhalf jaar helaas verschillende problemen of ziektes optreden. We concentreren ons in dit stuk op hypofyseproblemen.

Als een rat plotseling zijn hoofd schreef houdt denken we snel aan een middenoor ontsteking. Dit zien we trouwens ook op jongere leeftijd optreden. Soms echter betreft het een ernstigere oorzaak namelijk een tumor in de hypofyse. Heel soms komt deze ook al op jongere leeftijd voor. Normaal gesproken is de hypofyse bij de rat zo groot als een speldenknop maar wanneer er sprake is van een tumor in de hypofyse, kan deze wel tot 30 keer zo groot worden. Een hypofyse tumor is overigens een goedaardige tumor, maar dat neemt niet weg dat de rat er erg veel last van kan hebben, aangezien de tumor te veel druk op de hersenen kan geven, waardoor er, vaak plotseling, allerlei symptomen optreden.

Symptomen van een hypofyse tumor

Soms zijn de symptomen eenzijdig en zien we bv een scheve hoofdhouding of een oog dat gaat uitpuilen. Soms is de druk echter gelijkmatiger verdeeld en zien we meer vage symptomen. We zien dan bijvoorbeeld dat de rat wat stijf wordt, wat vreemd gaat lopen of bijvoorbeeld zijn eten niet meer goed met zijn voorpoten vast kan houden en dan maar met 1 pootje het eten vasthoudt of van de grond of uit het voerbakje gaat eten. Omdat de controle van de voorpootjes minder wordt krijgen ze ook moeite moet wassen, dat zie je vooral bij het wassen van het kopje. Ze wassen dan vaak wat onhandig (ongelijk met voorpootjes, of met 1 voorpootje) en er blijft vaak porfyrine bij de neus zitten doordat het wassen niet goed meer lukt. Vaak leunen ze wat naar achteren als ze zitten en strekken ze de voorpootjes wat uit naar voren. Doordat druk in de hersenen ook hoofdpijn geeft kunnen de liefste ratjes ineens wat happeriger worden en ook niet graag omhoog kijken. Omdat de hypofyse tumor meer hormonen aanmaakt (over het algemeen is het een prolactinoom), kan er melkproductie optreden, door de constante stimulatie van de melkklieren komen er dan ook makkelijker mammatumoren. Dit zien we soms ook bij mannetjes. Bij honden en katten worden er andere hormonen geproduceerd door een hypofysetumor en die gaan meer stresshormoon maken (Cushing) waardoor ze onder andere meer gaan drinken. Soms treedt een plotselinge bloeding in de hersenen op en ligt de rat plotseling dood. Een enkele keer zien we dan wat bloed uit de oor komen.

Krijgt uw rat plotseling een scheve kop dan is het dus belangrijk om naar de dierenarts te gaan. We zullen dan kijken of er sprake is van een middenoorontsteking of een hypofyse tumor. We kijken hierbij o.a. in het oor met een otoscoop om een middenoorontsteking uit te sluiten. Blijkt dit niet het geval te zijn en heeft de rat ook de andere, voor een hypofyse tumor kenmerkende symptomen, dan is de diagnose waarschijnlijk een hypofyse tumor. Omdat hier geen behandeling voor is, kunnen we alleen de symptomen onderdrukken. We geven dan prednison om de zwelling te verminderen (en dat verminderd dan automatisch ook de hoofdpijn omdat dit door druk komt) en we kunnen een middel geven om de melkproductie te stoppen, maar jammer genoeg kunnen we het niet genezen. Of het onderdrukken van de symptomen lukt en voor hoe lang is helaas niet vooraf te voorspellen.

ratten na behandeling

Afspraak maken

Wij werken volledig op afspraak om stress bij dieren te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Adres en openingstijden

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden
Maandag: 09.00 – 19.00 uur
Dinsdag: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag: 09.00 – 19.00 uur
Donderdag: 09.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 19.00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten


© Dierenkliniek Lunetten 2017