030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens

Honden

Wanneer je een hond wilt aanschaffen is het verstandig je van te voren een aantal dingen af te vragen. Wat voor type hond past bij je? Wil je een rashond of liever een kruising? Wil je een puppy of liever een wat oudere hond? Wil je een hele actieve hond, of juist een rustige? Haal je hem of haar uit het asiel? En wil je een teef of een reu? Vindt je het niet erg om regelmatig de vacht van je hond te verzorgen of vind je al die haren maar niks? Verdiep je altijd eerst goed in de verschillenden rassen en bijbehorende karakters.

En dan komen er nog vragen als: Hoeveel tijd kun je per dag aan je hond besteden? Alle honden hebben veel tijd nodig, alleen hebben sommige honden veel meer behoefte aan lange wandelingen of andere activiteiten waarbij ze hun energie kwijt kunnen dan andere. En wanneer je zelf niet zo ’n actief type bent, of weinig tijd hebt, is een jonge energieke hond waarschijnlijk geen goede match voor je. Heb je een groot huis of woon je in een flat, en zal de hond trappen moeten lopen? Voor met name de grotere rassen kan traplopen bijvoorbeeld een te zware belasting vormen voor de gewrichten. In dat geval kan fysiotherapie Emmett4Dogs helpen. En wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen dien je daar uiteraard ook rekening mee te houden bij de aanschaf van een trouwe viervoeter.

Zodra je een hond gevonden hebt die bij je past, is het volgen van een cursus gehoorzaamheid geen overbodige luxe, met name wanneer je een pup hebt aangeschaft en zelf ook nog niet zo ervaren bent in het leven met een hond. Wat je vooral leert op een goede hondenschool is begrijpen hoe je hond naar de wereld om zich heen kijkt, en hoe je hem of haar het beste iets kunt bijbrengen, zodat je hond opgroeit tot een heerlijk sociale en fijne huisgenoot. En ja, ook kleine hondjes en hun baasjes kunnen baat hebben bij een gehoorzaamheidscursus.

Direct naar

Het verschil tussen een reu en een teef

Soms hebben mensen een wat vertekend beeld over het verschil tussen een reu en een teef. Maar eigenlijk is er geen algemene stelregel en heeft iedere hond, of het nou een reu of een teef is, zo zijn of haar eigen karakter en eigenaardigheden. Afhankelijk van de situatie en de hormonale status van je hond, spelen de geslachtshormonen natuurlijk wel een rol in het gedrag van je hond. Zo heb je over het algemeen met een reu iets meer kans op strubbelingen met andere reuen, vooral wanneer de reuen niet gecastreerd zijn en van ongeveer dezelfde leeftijd. Bij een teef zul je er echter rekening mee moeten houden dat zij ongeveer 2x per jaar loops zal worden en dat de loopsheid meestal iets van 3 weken duurt. Teven kunnen door hormonale veranderingen soms ook ineens heel ander gedrag gaan vertonen.

De grootte van de hond

Iets anders waar je ook rekening mee dient te houden is hoe groter de hond des te hoger de kosten. Hij of zij eet niet alleen meer maar heeft ook grotere hoeveelheden medicijnen nodig mocht dat onverhoopt voorkomen. Een voorbeeld: het verschil in prijs voor het ontwormen van een kleine of een grote hond kan €11 zijn. Maar ook voor een hondenmand, hondenriem etc. geldt hoe groter hoe duurder.

Een puppy

Tenslotte vergt een puppy in het begin vaak erg veel tijd omdat je pup vaak nog niet zindelijk is, meerdere keren per dag maar hele kleine stukjes mag lopen en natuurlijk ook nog niet een hele tijd alleen kunt laten. Daarnaast heeft een puppy een consequente opvoeding nodig. Een oudere hond is vaak rustiger, meestal ook al zindelijk en in staat om een tijdje alleen thuis te blijven.  Maar ja, wie kan er nou weerstand bieden aan een schattig pupje? Vergeet echter de honden is het asiel niet. Daar zitten vaak hele lieve, geschikte honden, van hele uiteenlopende leeftijden, karakters en formaten, die met de juiste baas een ideaal gezinslid kunnen zijn.

Komt u er zelf niet uit, dan kunt u bij ons altijd terecht voor advies.

Ontwormen hond

Een jonge pup moet al vanaf 2 weken ontwormd worden, omdat een pup via de moedermelk geïnfecteerd kan raken met spoelwormen. De meeste teven scheiden namelijk spoelwormen uit na een bevalling. Je kunt hierbij het volgende schema volgen:

Leeftijd hond Ontworming
2 weken 1e ontworming
4 weken 2e ontworming
6 weken 3e ontworming
8 weken 4e ontworming
10 weken 5e ontworming
3 maanden 6e ontworming
4 maanden 7e ontworming
5 maanden 8e ontworming
6 maanden 9e ontworming
Volwassen hond 4 x per jaar 4 x per jaar

Ontwormen is dus maatwerk en hoe vaak je moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd van je hond, de leefomgeving van de hond en welk middel je gebruikt. Laat ons je hierover informeren.

Vaccinatie hond

Enten is tegenwoordig maatwerk. De entingen zijn beter geworden waardoor minder vaak ingeënt moet worden. Regelmatig bekijken wij of het vaccinatieschema aangepast moet worden. Op dit moment geldt voor honden het volgende vaccinatieschema:

Leeftijd hond 6 weken 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar enz.
Hondenziekte/parvo +
Parvo/Weil + + +
cocktail + + +
 kennelhoest + + + + +

Wij adviseren een extra enting tegen kennelhoest wanneer je hond naar een puppycursus, een hondententoonstelling, een dierenpension of een uitlaatservice gaat.

Naar het buitenland

Ga je met je hond naar het buitenland, dan moet je hond ook minimaal 1 maand van te voren tegen hondsdolheid (rabiës) geënt worden en verder gechipt of getatoeëerd zijn (dit laatste gebeurt in Nederland niet meer, maar sommige oude honden hebben nog een tatoeage). Bovendien heb je een officieel dierenpaspoort nodig. Ga je buiten de EU op vakantie? Bel ons dan even voor de precieze eisen van dat land.

Titerbepaling hond

Sinds kort bieden wij ook de mogelijkheid om een titerbepaling te laten doen voordat je je hond laat inenten. Door middel van de titerbepaling kunnen we met behulp van enkele druppels bloed kijken tegen welke ziektes je hond nog voldoende beschermd is en tegen welke ziektes je beter wel opnieuw zou kunnen vaccineren. Bij de hond kunnen we testen voor hondenziekte, HCC (besmettelijke leverziekte) en parvo. Kijk op de pagina over titerbepaling voor meer informatie of neem contact met ons op.

Sterilisatie teef

Een teef kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. In feite is het geen sterilisatie maar een castratie omdat bij de teef (net als bij de poes) de eierstokken verwijderd worden. Afhankelijk van de conditie van de baarmoeder wordt ook een deel of de gehele baarmoeder verwijderd. Het beste tijdstip voor deze operatie is 3 maanden na de eerste loopsheid. Op dat moment is de baarmoeder namelijk het minst actief en zal de operatie met minder bloedverlies verlopen en dus minder risico. De ingreep duurt gemiddeld 2 uur, van het moment van toedienen van de narcose tot het hechten. Daarna moet de hond de roes even uitslapen maar kun je haar aan het einde van de middag weer ophalen. Ze zal wat pijn kunnen hebben gedurende een paar dagen, daarom geven we haar ook pijnstillers mee. Maar ze heeft voor de operatie bij ons ook al een pijnstillende injectie gehad.

Na de sterilisatie

Omdat een hond onstuimig kan zijn, mag ze gedurende 10 dagen alleen aan de lijn uitgelaten worden en niet zwemmen. Dit laatste in verband met infectiegevaar. Om de risico’s van de operatie te verminderen leggen wij een waakinfuus aan en gebruiken we inhalatieanesthesie en zuurstof als narcose. Verder gebruiken we hartbewakingsapparatuur om de veiligheid van jouw hond te waarborgen. Het blijft natuurlijk altijd een operatie en daarbij zal er altijd een klein risico zijn. Een teef niet steriliseren houdt echter grotere risico’s in. Zo is de kans op een (mogelijk fatale) baarmoederontsteking aanwezig. Door voor de 3e loopsheid te steriliseren verkleint u de risico op melkkliertumoren. Ook heeft de teef minder kans op suikerziekte na sterilisatie.

Emmett4Dogs: fysiotherapie voor uw hond

De Emmett Techniek is een zachte, simpele en effectieve spierontspanningstechniek voor honden, die met lichte druk op specifieke Emmett punten wordt uitgeoefend. Daarmee worden pijn en ongemak verminderd, wordt mobiliteit bevorderd en worden spanningen verminderd. De hond krijgt een betere balans en coördinatie en zal zich beter gaan voelen. Hier vind je meer informatie over de Emmett Techniek.

Traplopen hond

Voor de grotere hondenrassen kan traplopen een te zware belasting vormen voor de gewrichten. Onze dierenartsen bieden mede hiervoor fysiotherapie voor honden aan met de Emmett Techniek.

Afspraak maken

Wij werken volledig op afspraak om stress bij dieren te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Adres en openingstijden

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden
Maandag: 09.00 – 19.00 uur
Dinsdag: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag: 09.00 – 19.00 uur
Donderdag: 09.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 19.00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten


© Dierenkliniek Lunetten 2017