030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens

Cavia’s

De cavia is een populair huisdier. Het is een knaagdier wat goed tam kan worden en dan zelden zal bijten. Cavia’s zijn groepsdieren, wat inhoud dat deze altijd met soortgenootjes samen moet worden gehouden. Een cavia alleen is eenzaam en kwijnt weg. Het beste kun je een groep vrouwen (zeugjes), of een gecastreerd mannetje (beertje) met een vrouwtje samen laten leven. Volwassen beertjes kunnen in principe ook samen, mits er geen dames in de buurt zijn, want dan gaan de hormonen opspelen. Een klein groepje cavia’s in huis is erg gezellig, ze kunnen je de oren van het hoofd ‘kletsen’. Ze reageren als je binnenkomt, vooral als de koelkast open gaat, of als je met eten aankomt. Ook onderling kletsen ze heel wat af, ze hebben best veel verschillende geluiden om met elkaar te communiceren.

De gemiddelde levensverwachting van een cavia is tussen de 4 en 8 jaar oud.

 

Direct naar

Verschillend uiterlijk van cavia’s

Cavia’s zijn er in heel veel verschillende kleuren en vachtstructuren, zoals gladharig, langharig, rex, langharig met rexvacht, kruinen in lang en in korthaar. De meest recent ontstane variëteiten zijn vachtloze cavia’s, de Skinny en de Baldwin genoemd. De Skinny heeft nog wel wat haar op de kop en de pootjes, de Baldwin is volledig kaal en heeft alleen nog snorharen en wimpers, en soms wat haar op de voetjes. Balwins worden volledig behaard geboren, maar na een week vallen de haren spontaan uit. Cavia’s zonder vacht hebben speciale zorg nodig. Doordat ze geen vacht hebben, kunnen ze verbranden in de zon wanneer ze buiten staan. Hun huid is vergelijkbaar met mensenhuid en is dus gevoelig voor de zon. Ook hebben ze minder isolatie omdat ze geen (warm) vachtje hebben. Ze zijn dus gevoeliger voor kou en temperatuur schommelingen. Ook zijn ze wat gevoeliger voor wondjes. Ze hebben geen vacht die ze kan beschermen tegen bijvoorbeeld de nageltjes van hun soortgenootjes. Dit is echter geen reden om ze alleen te zetten. Wel moet er goed opgelet worden.

Aanschaf van een cavia

De cavia is een nestvlieder, dit wil zeggen dat een cavia bij de geboorte al helemaal ‘af’ is en de oogjes en oortjes open heeft, kan rondlopen en kan eten. Maar dit wil niet zeggen dat ze zich direct zonder moeder kunnen redden. Een cavia moet minstens 5 weken oud zijn en een minimaal gewicht van 300 gram hebben voor de verhuizing. Hoe schattig een hele kleine cavia er ook uit mag zien, een veel te jong of licht dier aanschaffen is niet verstandig. Vaak kunnen deze dieren zich nog niet zelfstandig redden.

Huisvesting voor de cavia

Het beste kan een cavia gehuisvest worden op niet stoffige bodembedekking, welke wel zacht is, dit in verband met hun gevoelige voetzolen die anders kapot gaan. Hierbij kun je denken aan een  bedding van papier of karton (wel opletten dat de cavia’s hier niet van eten!) of bijvoorbeeld een bodembedekking van hennepvezel. Zaagsel is vaak erg stoffig en mogelijk ongezond omdat het hars kan bevatten, en stro is te hard en te puntig voor de voetzolen.

Voor cavia’s is een hok met een groot oppervlakte belangrijk omdat ze veel beweging nodig hebben. Een geschikte kooi voor 2 cavia’s is 120 cm bij 50 cm. Cavia’s klimmen niet, dus de kooi hoeft niet hoog te zijn, 50 cm hoogte is voldoende. Wel is het belangrijk dat ze lekker de ruimte hebben, dus regelmatig een ren aan het hok koppelen of ze door de huiskamer laten lopen zullen ze zeker waarderen. En cavia’s vinden het erg prettig wanneer ze zich kunnen verschuilen. Het zijn immers prooidieren, dus een klein holletje of huisje waar ze makkelijk in en uit kunnen lopen in hun grote hok zullen ze zeker waarderen.
Een goede hygiëne is belangrijk. Cavia’s zijn niet zindelijk en dit is ook niet te leren. Dus een toiletje of iets dergelijks in de kooi heeft zeer weinig toegevoegde waarde. Wel houden ze van hout, bijvoorbeeld van fruitbomen of wilgenbomen, een hangmat (die laag opgehangen is zodat ze er zo in kunnen stappen) wordt ook zeer gewaardeerd, en natuurlijk de al eerder genoemde huisjes om zich in terug te kunnen trekken. Het gebruik van een drinkflesje is noodzakelijk omdat cavia’s een drinkbakje snel vervuilen met hun eigen poep.

Kan ik mijn cavia ook buiten houden?

Cavia’s kunnen ook buiten staan. Dan moet er wel een goede schuilmogelijkheid aanwezig zijn. Dit hok moet geïsoleerd zijn en de cavia’s moeten er droog en uit de wind kunnen zitten. Omdat cavia’s slecht om kunnen gaan met temperaturen boven de 26 graden moet er in de zomer extra opgelet worden. Cavia’s kunnen namelijk snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor schaduw en verkoeling en zet je cavia’s nooit in de volle zon. Als je je cavia’s buiten wil zetten, begin hier dan aan het begin van het voorjaar mee. De cavia’s kunnen dan wennen aan de temperatuur en zich hieraan aanpassen.

Cavia voeding

Cavia’s zijn herbivoren en hebben veel vezelrijk voedsel nodig. U kunt uw cavia het best een dieet geven van onbeperkt hooi, beperkt korrels of biks, verder vooral verse groenten en eventueel wat fruit, maar dan in beperkte mate. Omdat cavia’s, net als wij mensen, zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, zullen ze dit ook via de voeding moeten binnen krijgen. Maar omdat veel caviavoeding te weinig vitamine C bevat, adviseren wij u om uw cavia dagelijks vitamine C te geven in de vorm van een tabletje vitamine C van 50mg. Vaak zien ze dit zelf s als snoepje en eten ze het zo op.

Een tekort aan vitamine C kan een heel scala aan problemen opleveren zoals:

  • Gebitsproblemen; een verkeerde stand van de kiezen en snijtanden, te zachte kiezen en snijtanden, of zelfs het uitvallen van kiezen en snijtanden en infecties aan het tandvlees.
  • Uitvallende haren, korstjes aan de lippen en andere vacht en huid problemen, afwijkende nagels
  • Gewrichtsproblemen; dikke, stijve en gezwollen gewrichten
  • Skeletproblemen; een krom gegroeide ruggengraat, te zachte botten
  • Slechte wondgenezing en verminderde weerstand
  • Verlammingsverschijnselen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Knaagstenen

Nog even iets over Knaagstenen: koop deze niet! Gelukkig doen de cavia’s er vaak weinig mee. Er zitten namelijk veel teveel mineralen in, waardoor het risico op blaasstenen veel groter wordt. Deze knaagstenen worden wel vaak verkocht in dierenwinkels omdat een cavia anders zijn gebit niet goed zou kunnen slijten. Gelukkig is dit een fabeltje en zijn er talloze andere manieren om het gebit van een cavia wel gezond te houden. Als men geen knaagstenen geeft is het helaas geen garantie dat een cavia nooit last kan krijgen van een blaasontsteking of blaasstenen.

Cavia ziektes en aandoeningen

Schimmel

Helaas gebeurd het vaak dat binnen 2 à 3 weken na aanschaf de cavia plekken krijgt. Dit kunnen mijtjes zijn, maar meestal is de oorzaak een schimmelinfectie. Soms worden deze plekjes aangezien voor vechtwondjes. Ga met een dier wat kale, schilferige plekjes heeft altijd naar een dierenarts, of ze nou wel of geen jeuk hebben. Een schimmel is namelijk besmettelijk voor mensen en wil je het liefste zo snel mogelijk behandelen.

Gebitsverzorging

Cavia’s zijn knaagdieren, dat wil zeggen dat ze doorgroeiende snijtanden hebben. Cavia’s hebben echter ook kiezen die door blijven groeien. Daarom is het belangrijk dat cavia’s goede voeding krijgen, zodat ze hun tanden en kiezen goed slijten. Goede voeding is natuurlijk ook belangrijk voor de algehele gezondheid. Cavia’s hebben een hele hoge behoefte aan vitamine C, als ze niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, krijgen ze heel snel problemen met hun gewrichten en skelet en daardoor ook weer problemen met het gebit. Een kaak die niet stevig genoeg is om de tanden en kiezen op hun plek te houden geeft op de lange termijn weer problemen met kiezen die van stand veranderd zijn en daarom scheef doorgroeien, omdat ze niet recht meer afslijten, waardoor er haken aan de kiezen kunnen ontstaan die in de wang prikken of over de tong groeien en eten pijn gaat doen of zelfs onmogelijk wordt.

Haken kunnen verwijderd worden bij een gebitsbehandeling, maar een verkeerde stand van tanden of kiezen is niet zo makkelijk te corrigeren. Kies daarom een goede voeding speciaal voor cavia’s (goede voeders zijn bijvoorbeeld: Sciences selective en trovet guinea pig), daarin zitten voldoende vezels, de goede verhouding vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn voldoende hooi en verse groenten onmisbaar in het dieet van een gezonde cavia. Dagelijks een kwart tabletje vitamine C 50mg is zeer aan te raden om gebitsproblemen te voorkomen. Zodra een cavia langzamer of moeilijker gaat eten, of zelfs stopt met eten is een algemeen onderzoek en een gebitsinspectie bij een dierenarts noodzakelijk.

Een cavia nest

Wanneer het je leuk lijkt om een keer een nestje te fokken met jouw cavia zeugje dien je er wel rekening mee te houden dat zij voor de leeftijd van 8 maanden een nestje moeten baren, omdat op latere leeftijd het bekken vergroeit en het voor de zeug vrijwel onmogelijk wordt om dan nog op een natuurlijke manier te bevallen. Met een draagtijd van 9 a 10 weken betekend dit dat je dit al vrij vroeg ‘moet’ beslissen. Dieren die ouder zijn dan een jaar en gedekt worden en voor de eerste keer bevallen zullen dit normaal gezien niet zelfstandig kunnen omdat het bekken dan inmiddels te smal is. Als ze al een keer eerder bevallen is, blijft dit wel ruim genoeg en latere nestjes leveren dan geen problemen meer op. Jonge cavia’s zijn al met 4 a 5 weken vruchtbaar. Laat beertjes dus niet te lang bij hun moeder of zusjes rondlopen om ongelukken te voorkomen.

Afspraak maken

Wij werken volledig op afspraak om stress bij dieren te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Adres en openingstijden

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden
Maandag: 09.00 – 19.00 uur
Dinsdag: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag: 09.00 – 19.00 uur
Donderdag: 09.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 19.00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten


© Dierenkliniek Lunetten 2017