030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens

Reptielen

Er zijn heel veel verschillende reptielen, veel verschillende soorten en ondersoorten. De meest bekende reptielen zijn natuurlijk schildpadden, slangen, leguanen, gekko’s, hagedissen en salamanders. Het is verstandig je van te voren te verdiepen in het soort reptiel wat je aan wil schaffen, daar reptielen niet alleen zeer uiteenlopend zijn wat grootte, kleur en vorm betreft, maar ook in de eisen die zij stellen aan bijvoorbeeld hun huisvesting en voeding. Zo zijn de meeste reptielen vlees- of insecteneters, maar er zijn ook reptielen die overwegend planten eten. Andere soorten zijn juist weer overdag actief, terwijl er ook uitgesproken nachtdieren tussen zitten. En wat te denken van de reptielen die een winterslaap houden. Wat het beste is voor je reptiel hangt af van welke soort je hebt of gaat houden. Met de juiste voeding en huisvesting kunnen de meeste problemen voorkomen worden.

Over het algemeen genomen heeft je reptiel, als hij of zij gezond is, geen tranende open ogen, een gave huid, een hard schild zonder onregelmatigheden (schildpad), een goed sluitende bek, geen bruine of zwarte vlekken op de huid (die niet in het normale vlekkenpatroon passen), geen slijm rond de bek en neus, een schone cloaca, geen slijmerige stoelgang en gaat de vervelling bij reptielen die vervellen snel en gemakkelijk, zonder dat er resten van de huid achter blijven. Verder is een gezond reptiel alert op de omgeving en heeft het een activiteitenpatroon en eetlust die past bij de soort.

Direct naar

Voeding en huisvesting reptielen

Voeding is erg belangrijk. Verkeerde voeding kan leiden tot vele ziekten, afwijkingen en stress. Laat je vooral goed voorlichten over de precieze behoeften van je reptiel. De meeste slangen eten knaagdieren, maar er zijn bijvoorbeeld ook visetende slangen. Een dier kan eten weigeren als het wordt aangeboden op verkeerde tijden (bijv. overdag als het een nachtdier is), op een verkeerde manier (bijv. dood in plaats van levend) of in de verkeerde vorm (bijv. muis voor een viseter).  Ook kunnen reptielen eten weigeren als de temperatuur te laag of te hoog is, ze zich niet veilig voelen in het terrarium doordat er te weinig of de verkeerde dingen in staan, ze belaagd worden door soortgenoten in hetzelfde terrarium, ze zwanger zijn of als ze in winterslaap zijn of ziek zijn.

Reptielen die veel fruit eten kunnen dunne ontlasting hebben, dit hoeft niet afwijkend te zijn. Constipatie komt vrij veel voor en is wel afwijkend.

De reptielen moeten elke dag de beschikking hebben over schoon water.

Er gaat helaas regelmatig iets mis in de voeding of huisvesting en dat resulteert op korte, of soms lange termijn, in gezondheidsproblemen. Sommige relatief onschuldige, maar vaak helaas toch ook ernstige of zelfs levensbedreigende problemen.

Dit is over het algemeen ook specifiek voor de soort, bijvoorbeeld een waterschildpad met verdikte oogleden of tranende ogen heeft meestal een vitamine A tekort, terwijl een landschildpad met verdikte oogleden of tranende ogen nooit een vitamine A tekort heeft.

Een longontsteking zal bij een waterschildpad opvallen, doordat hij moeite heeft met zwemmen of scheef zwemt wanneer deze longontsteking eenzijdig is, terwijl bij andere soorten een afwijkende ademhaling, slijm rond bek en neus eerder zal opvallen. Slijm rond de bek kan ook wijzen op een probleem in de bek.

Tijdelijk niet eten, is niet bij elke soort reden tot zorg. Er zijn dieren die een winterslaap houden en daarom in de winterperiode niet eten. Sommige zwangere vrouwtjes eten aan het einde van de dracht niet meer, en sommige reptielen eten niet vlak voor hun vervelling. Andere soorten eten dagelijks (en dan is het uiteraard wel meteen reden tot ongerustheid als je dier niet eet), terwijl andere 1 keer per week eten.

Parasieten bij reptielen

Reptielen kunnen parasieten bij zich hebben. Het blijkt dat nakweek daar over het algemeen minder last van heeft dan wildvang, maar dit is uiteraard geen garantie voor het wel of niet hebben van parasieten. Reptielen kunnen mijten, flagellaten en wormen hebben. Preventief behandelen voor deze parasieten wordt eigenlijk niet gedaan. Het beste is om ontlastingsonderzoek te doen en als er sprake is van een infectie met parasieten, deze te behandelen. Een eventuele mijteninfectie is meestal te zien doordat er beestjes op de huid, tussen de schubben zitten.

Wij adviseren sowieso om zo min mogelijk dieren uit wildvang aan te schaffen en eigenlijk alleen uit nakweek. Dieren uit wildvang zijn vaak kwetsbaarder en minder aangepast aan het leven in een terrarium dan dieren uit nakweek. Bovendien is vangst vanuit het wild uit welzijnsoogpunt voor de dieren geen goede zaak.

Koorst bij reptielen

Koorts bestaat niet bij reptielen. Deze dieren zijn ectotherm, dit wil zeggen dat ze hun lichaamstemperatuur regelen door bijvoorbeeld in de zon te gaan liggen of juist in de schaduw. Hierdoor hebben ze niet altijd dezelfde temperatuur, en ook geen koorts. De omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid zijn derhalve erg belangrijk. Laat je goed voorlichten over de gewenste omgevingstemperatuur, benodigde temperatuurverschillen in het verblijf en luchtvochtigheid die jouw reptiel nodig heeft.

Bot- en gewrichstafwijkingen bij reptielen

Bot- en gewrichtsafwijkingen door verkeerde voeding komen erg veel voor bij reptielen. Let op te zachte beenderen, gezwollen ledematen, knik in de staart, dikke gewrichten, kromme poten, niet meer kunnen lopen en zacht schild (schildpad). Vaak hebben planteneters toch wat dierlijk eiwit nodig, bijvoorbeeld 1 keer per week, en bij het ontbreken daarvan ontstaan vervolgens problemen. Ook een goed werkende UV-lamp draagt bij aan goede opname van Calcium, welke nodig is voor sterke botten, het verschilt per soort of deze noodzakelijk is. Indien nodig, elke 6 maanden vervangen om zeker te zijn van de werking van de UV-lamp

Vervellen

Rond de vervelling zijn de dieren vaak gestrest en chagrijnig, vaak ook omdat ze minder zien door de vervelling van de ogen (slang). Ook eten ze liever niet in deze periode. Geef ze dus rust tot na de vervelling. Een slechte vervelling kan wijzen op een te droog terrarium of gebrek aan vitamine A.

Ziektes bij reptielen

Reptielen dragen vele mogelijk ziekteverwekkende organismen, maar als de dieren goed hygiënisch worden gehouden, zijn de risico’s op besmetting aanzienlijk lager.

Zoönosen zijn ziekten die overgedragen kunnen worden van dier naar mens. Met name Salmonella is een bacterie die reptielen vaak bij zich kunnen dragen zonder daar zelf last van te hebben.

De symptomen bij mensen zijn: buikpijn, kramp, diarree, misselijkheid, overgeven en koorts. Complicaties als hersenvliesontsteking komen echter ook voor. Als je met deze symptomen naar de huisarts gaat, vertel deze dan over je reptiel. Laat in het geval van een salmonellabesmetting je reptiel onderzoeken door de dierenarts.

De meest vatbare mensen zijn kinderen onder de 10 jaar, bejaarden, zwangere vrouwen, mensen met chronische ziekten en mensen met immunosuppressie.

Was altijd goed je handen na het vasthouden van een reptiel of het schoonmaken van een terrarium. Krab- en bijtwonden moeten altijd behandeld worden.

Hier volgen wat tips bij het houden van reptielen als huisdier

Het is verstandig om:

 • Altijd je handen te wassen met water en zeep na het vasthouden van een reptiel, het terrarium of de terrariuminhoud
 • Kleine kinderen geen reptielen te laten vasthouden tenzij onder supervisie om veiligheid en goede hygiëne te waarborgen.
 • Handschoenen en gezichtsbescherming te gedragen bij het schoonmaken van het terrarium.
 • Het terrarium te desinfecteren met een 1:10 verdunning van bleekmiddel met kraanwater en na te spoelen met kraanwater. Gebruik geen dettol; sommige reptielen raken hierdoor vergiftigd.
 • Oud drinkwater en ontlasting door de wc te spoelen en niet door de gootsteen.
 • Reptielen niet in de keuken te huisvesten.
 • Het dier niet in de gootsteen of badkuip te badderen, maar in een eigen bak.
 • De inrichting van het terrarium zodanig te laten zijn dat het makkelijk te reinigen is. Beter gebruik je geen poreus materiaal.
 • Te zorgen voor goede ventilatie en de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden.
 • Andere huisdieren geen toegang  te laten hebben tot het dier.
 • Het dier regelmatig te laten screenen bij de dierenarts op zoönosen. Als een dier op een bepaald moment negatief uit de test komt, wil dat niet zeggen dat hij ze niet heeft. Het dier kan namelijk een drager zijn die niet altijd ziektekiemen uitscheidt.

Afspraak maken

Wij werken volledig op afspraak om stress bij dieren te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Adres en openingstijden

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden
Maandag: 09.00 – 19.00 uur
Dinsdag: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag: 09.00 – 19.00 uur
Donderdag: 09.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 19.00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten


© Dierenkliniek Lunetten 2017