030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens

Katten

foto van de wachtkamer in onze katvriendelijke wachruimteDierenkliniek Lunetten is een katvriendelijke praktijk. Dit betekent dat wij extra aandacht besteden aan de speciale behoeftes van katten en het bezoek aan onze praktijk zoveel mogelijk proberen te vergemakkelijken en stress te verminderen. Daarnaast werken wij samen met een gerenommeerd kattengedragstherapeut en zijn wij lid van de ISFM (International Society of Feline Medicine).

Het ISFM is een internationaal genootschap van dierenartsen die zich extra inzetten voor de gezondheid en het welzijn van katten. Zo benaderen we in onze praktijk katten op een katvriendelijke manier en vindt je in onze wachtruimte een speciale wachtplek voor katten. Door de kattenmand hierop te plaatsen beleeft de kat minder stress. Verder werken we op afspraak zodat de wachttijd zo kort mogelijk is. Wordt je kat opgenomen voor behandeling dan gebruiken wij het middel Feliway (een feromoon (geur)) in het opnamehok zodat de kat zich zo veel mogelijk op zijn gemak voelt. En je kunt natuurlijk altijd bij ons terecht voor advies met betrekking tot de voeding, verzorging en behandeling van je kat.


Direct naar

Wil je een kat aanschaffen?

Kittens hebben naast veel aandacht ook dagelijkse verzorging nodig zodra het bij u in huis komt wonen. De beste leeftijd voor een kitten om te verhuizen naar een nieuwe eigenaar is op zijn minst 13 weken, al mag dat van de wetgever al vanaf 7 weken. Hoe langer een kitten bij zijn of haar moeder en nestgenootjes mag blijven hoe stabieler en socialer het kitten later wordt, mits het natuurlijk opgroeit in huiselijke kring. Kittens die nooit of nauwelijks contact hebben gehad met mensen zijn vaak erg schuw en kunnen meestal erg slecht wennen aan het leven als huiskat. Let daar dus goed op wanneer je een kitten aanschaft.

Een kitten

Een kitten heeft de eerste tijd meerdere keren per dag eten nodig. Een jong kitten kun je het beste 4 á 5 keer per dag kleine porties eten geven. Kwalitatief hoogwaardig voer is belangrijk voor de gezondheid van je kat. Helaas is niet al het kattenvoer wat je kunt kopen van even goede kwaliteit. Laat je hierover door ons informeren. Verder kan een kitten niet de hele dag alleen gelaten worden. Veel leuker is het dan om twee kittens of jonge katten tegelijk aan te schaffen zodat ze ook wat aan elkaar hebben.

Een volwassen kat in huis nemen

Wanneer je overweegt een volwassen kat in huis te nemen, bedenk dan dat volwassen katten een nieuwe kat niet zomaar accepteren en dat sommige katten het gezelschap van een andere bewoner juist niet op prijs stellen. Maar met een juiste introductie kan dat helemaal goed komen. Schroom niet om daar advies bij te vragen. Je kunt de katten namelijk maar beter goed aan elkaar laten wennen om te voorkomen dat ze een hele nare eerste indruk van elkaar krijgen.

Wilt je meer informatie en tips over hoe met katten om te gaan, neem dan eens een kijkje op de site voor kattengedragstherapie.

Vaccinatie kat

Enten is tegenwoordig maatwerk. De entingen zijn beter geworden waardoor minder vaak ingeënt moet worden. Regelmatig bekijken wij of het vaccinatieschema aangepast moet worden. Op dit moment geldt voor katten het volgende vaccinatieschema:

leeftijd 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar Enz.
katten/niesziekte + + + +
niesziekte + +
bordetella pension pension pension pension pension

Titerbepaling kat

Sinds kort bieden wij ook de mogelijkheid om een titerbepaling te laten doen voordat je je kat laat inenten. Door middel van de titerbepaling kunnen we met behulp van enkele druppels bloed kijken of je kat nog voldoende beschermd is tegen kattenziekte. Is dat het geval, dan kun je de enting nog een jaartje uitstellen en ervoor kiezen om alleen tegen niesziekte te enten. Dit omdat de vaccinatie tegen niesziekte sowieso elk jaar herhaald dient te worden. Kijk op de pagina over titerbepaling voor meer informatie of neem contact met ons op.

Ontwormen kat

Vanaf de leeftijd van 6 weken moet een kitten regelmatig ontwormd worden, omdat het via de moedermelk al geïnfecteerd kan raken met spoelwormen. En met name kinderen raken makkelijk besmet met spoelwormen wanneer zij bijvoorbeeld in een besmette zandbak spelen of iets van straat oppakken.

Wanneer je een kitten op 6 weken ontwormt, dien je tegelijkertijd ook de moederpoes en eventuele andere n huis aanwezige katten te ontwormen. Een kitten moet meerdere keren ontwormd worden, hiervoor kunt u onderstaand schema aanhouden:

Leeftijd Kat Ontworming met Milbemax
6 weken 1e keer
8 weken 2e keer
10 weken 3e keer
12 weken 4e keer
4 maanden 5e keer
5 maanden 6e keer
6 maanden 7e keer
Volwassen kat 4 x per jaar

Ontwormen met Stronghold: Stronghold is een gecombineerd middel, wat inhoudt dat het zowel tegen vlooien als tegen wormen werkt. Je kunt een kitten vanaf de leeftijd van 6 weken (minimale gewicht 500 gram) behandelen en dit maandelijks herhalen.

Eenmaal volwassen ontwormen we op maat, afhankelijk of je kat buiten komt of alleen binnen blijft, rauw vlees eet of niet en of je kat in een omgeving is geweest met een mogelijk verhoogde infectiedruk (denk maar aan een pension of asiel). Bij twijfel is het advies je kat 4 x per jaar te ontwormen. Wij bekijken met jou graag wat voor jouw situatie het beste is.

Castratie kater

Een kater castreren moet dat en vanaf welke leeftijd?

Een ongecastreerde kater gaat bijna altijd in huis sproeien en als hij dit eenmaal langere tijd doet is het vaak blijvend, ook al wordt hij daarna gecastreerd. Het is dus wenselijk de kater voor die tijd te castreren. Dit kan al vanaf de leeftijd van 4 maanden. Is een kater inmiddels geslachtsrijp, dan kan hij na de castratie nog zeker 3 tot 6 weken een poes succesvol dekken. Dit is van belang om te weten wanneer je een poes in huis hebt die niet gesteriliseerd is.

Een gecastreerde kater loopt veel minder risico om op jonge leeftijd te overlijden. Zo heeft een ongecastreerde kater namelijk een grotere  leefgebied/territorium waardoor de kans om overreden te worden groter is. Verder vecht een ongecastreerde kater vaker en gaat hij de aantrekkelijke dames natuurlijk het hof maken. In beide gevallen loopt de kater een grote kans om besmet te raken met overdraagbare ziektes zoals katten aids en kattenleukemie. En helaas zijn deze besmettelijke ziektes niet te behandelen en overlijdt de kater er uiteindelijk aan. Je zou bijna zeggen een slimme kater laat zich op tijd castreren.

Waarom zou u uw kater bij ons moeten laten helpen?

Behalve dat we op een katvriendelijke manier met uw kat omgaan, is er nog een ander belangrijke reden. Elke operatie heeft natuurlijk zijn risico’s maar doordat wij de kater castreren met behulp van inhalatieanesthesie wordt de kans op complicaties verkleind. Hij is sneller wakker en omdat hij tijdens de korte ingreep extra zuurstof krijgt toegediend, wordt zijn hart minimaal belast.

Sterilisatie poes

Een poes steriliseren moet dat en vanaf welke leeftijd kat dat?

Vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je er rekening mee houden dat je poes krols en dus zwanger kan worden. En aangezien katten pas een eisprong hebben na de dekking is het bij katten, net als bij konijnen, eigenlijk altijd raak. En een nest van 6 á 7 kittens is geen uitzondering. Omdat onze asielen overvol zitten met katten die allemaal dringend op zoek zijn naar een nieuw huis, en zwerfkatten een groeiend probleem vormen, adviseren wij een jonge poes bijtijds te laten helpen. We steriliseren poezen al vanaf de leeftijd van 5 maanden.

Je brengt haar dan ’s morgens, nuchter bij ons en je kunt haar dan tegen het einde van de middag of ’s avonds weer ophalen. Ze zal dan nog een beetje suf zijn maar de volgende ochtend voelt ze zich meestal weer redelijk goed. Na 10 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Waarom zou u uw poes bij ons moeten laten helpen?

De ingreep voor de poes is natuurlijk zowel voor de baas als het dier zelf spannend. Dit realiseren wij ons heel goed. We doen er daarom alles aan om deze ervaring voor de poes zo fijn mogelijk te maken. Zo benaderen we de poes zowel voor als na de ingreep, heel rustig. We proberen zoveel mogelijk de poes meteen te opereren zodat ze niet langere tijd hoeft te wachten. In het hok waar de poes haar roes uitslaapt gebruiken wij Feliway, een middel wat synthetische kattenferomonen bevat, waardoor katten minder angstig of gestrest zijn.

Behalve dat we op een kat vriendelijke manier met uw kat omgaan, is er echter nog een ander belangrijke reden. Om het risico van de operatie zo veel mogelijk te verkleinen, maken wij gebruik van inhalatieanesthesie, ook wel gasnarcose genoemd, in plaats van injecteerbare narcosemiddelen. Inhalatieanesthesie is veel veiliger omdat we de diepte van de narcose kunnen aanpassen tijdens de operatie. Bovendien wordt de poes veel sneller weer wakker en omdat zij tijdens de  ingreep extra zuurstof krijgt toegediend, wordt haar hart minimaal belast. Katten kunnen een hartspier probleem hebben zonder dat dit te herkennen is. Deze afwijking kunnen we tijdens het lichamelijk onderzoek wat wij altijd uitvoeren voor een operatie, waaronder het beluisteren van het hart, helaas  niet herkennen. Deze afwijking is alleen met behulp van een echo van het hart vast te stellen. Ook jonge katten kunnen hieraan leiden. Door het gebruiken van gasnarcose verkleinen wij de risico’s voor katten die mogelijk een onontdekt hartprobleem hebben.

Poezenpil

Soms willen eigenaren de poes eerst een tijd de poezenpil geven omdat ze niet zeker weten of ze nog een nestje willen. Het is belangrijk te weten dat dit nooit langere tijd mag worden gegeven. Er zijn vele bijwerkingen bekend, zoals baarmoederontstekingen, melkkliergezwellen, etc. Ook de kans op suikerziekte neemt toe bij het gebruik van de poezenpil. En geef nooit de poezenpil aan een poes die krols is of mogelijk zwanger is, dit kan complicaties geven.

Afspraak maken

Wij werken volledig op afspraak om stress bij dieren te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.

Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939

 

Adres en openingstijden

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden
Maandag: 09.00 – 19.00 uur
Dinsdag: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag: 09.00 – 19.00 uur
Donderdag: 09.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 19.00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten


© Dierenkliniek Lunetten 2017