030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Huisvesting en voeding voor cavia’s

Het beste kan een cavia gehuisvest worden op niet stoffige bodembedekking, welke wel zacht is, dit in verband met hun gevoelige voetzolen die anders kapot gaan. Hierbij kun je denken aan een  bedding van papier of karton (wel opletten dat de cavia’s hier niet van eten!) of bijvoorbeeld een bodembedekking van hennepvezel. Zaagsel is vaak erg stoffig en mogelijk ongezond omdat het hars kan bevatten, en stro is te hard en te puntig voor de voetzolen.

Voor cavia’s is een hok met een groot oppervlakte belangrijk omdat ze veel beweging nodig hebben. Een geschikte kooi voor 2 cavia’s is 200 cm bij 80 cm. Cavia’s klimmen niet, dus de kooi hoeft niet hoog te zijn, 50 cm hoogte is voldoende. Wel is het belangrijk dat ze lekker de ruimte hebben, dus regelmatig een ren aan het hok koppelen of ze door de huiskamer laten lopen zullen ze zeker waarderen. En cavia’s vinden het erg prettig wanneer ze zich kunnen verschuilen. Het zijn immers prooidieren, dus een klein holletje of huisje waar ze makkelijk in en uit kunnen lopen in hun grote hok zullen ze zeker waarderen.

Een goede hygiëne is belangrijk. Cavia’s zijn niet zindelijk en dit is ook niet te leren. Dus een toiletje of iets dergelijks in de kooi heeft zeer weinig toegevoegde waarde. Wel houden ze van hout, bijvoorbeeld van fruitbomen of wilgenbomen, een hangmat (die laag opgehangen is zodat ze er zo in kunnen stappen) wordt ook zeer gewaardeerd, en natuurlijk de al eerder genoemde huisjes om zich in terug te kunnen trekken. Het gebruik van een drinkflesje is noodzakelijk omdat cavia’s een drinkbakje snel vervuilen met hun eigen poep.

Kan ik mijn cavia ook buiten houden?

Cavia’s kunnen ook buiten staan. Dan moet er wel een goede schuilmogelijkheid aanwezig zijn. Dit hok moet geïsoleerd zijn en de cavia’s moeten er droog en uit de wind kunnen zitten. Omdat cavia’s slecht om kunnen gaan met temperaturen boven de 26 graden moet er in de zomer extra opgelet worden. Cavia’s kunnen namelijk snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor schaduw en verkoeling en zet je cavia’s nooit in de volle zon. Als je je cavia’s buiten wil zetten, begin hier dan aan het begin van het voorjaar mee. De cavia’s kunnen dan wennen aan de temperatuur en zich hieraan aanpassen. wij adviseren de cavia’s binnen te zetten als ze te jong zijn, ziek of herstellend.

Cavia voeding

Cavia’s zijn herbivoren en hebben veel vezelrijk voedsel nodig. U kunt uw cavia het best een dieet geven van onbeperkt hooi, beperkt korrels of biks, verder vooral verse groenten en eventueel wat fruit, maar dan in beperkte mate. Omdat cavia’s, net als wij mensen, zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, zullen ze dit ook via de voeding moeten binnen krijgen. Maar omdat veel caviavoeding te weinig vitamine C bevat, adviseren wij u om uw cavia dagelijks vitamine C te geven in de vorm van een tabletje vitamine C van 50mg. Vaak zien ze dit zelf s als snoepje en eten ze het zo op.

Een tekort aan vitamine C kan een heel scala aan problemen opleveren zoals:

  • Gebitsproblemen; een verkeerde stand van de kiezen en snijtanden, te zachte kiezen en snijtanden, of zelfs het uitvallen van kiezen en snijtanden en infecties aan het tandvlees.
  • Uitvallende haren, korstjes aan de lippen en andere vacht en huid problemen, afwijkende nagels
  • Gewrichtsproblemen; dikke, stijve en gezwollen gewrichten
  • Skeletproblemen; een krom gegroeide ruggengraat, te zachte botten
  • Slechte wondgenezing en verminderde weerstand
  • Verlammingsverschijnselen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Knaagstenen

Nog even iets over knaagstenen: koop deze niet! Gelukkig doen de cavia’s er vaak weinig mee. Er zitten namelijk veel teveel mineralen in, waardoor het risico op blaasstenen veel groter wordt. Deze knaagstenen worden wel vaak verkocht in dierenwinkels omdat een cavia anders zijn gebit niet goed zou kunnen slijten. Gelukkig is dit een fabeltje en zijn er talloze andere manieren om het gebit van een cavia wel gezond te houden. Als men geen knaagstenen geeft is het helaas geen garantie dat een cavia nooit last kan krijgen van een blaasontsteking of blaasstenen. De grootste boosdoener van een slecht slijtend gebit is de voeding.

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT