030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Titerbepaling door middel van Vaccicheck

Een titerbepaling is een eenvoudige test waarmee we aan de hand van slechts enkele druppels bloed kunnen checken of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes waar we normaal gesproken tegen enten. Is uw dier voldoende beschermd dan is de enting tegen die ziekte op dat moment dus niet nodig. Zo kunnen we pas echt op maat gaan enten. Voor de hond en kat is er op dit moment keuze uit VacciCheck of de RapidTitertest.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel honden en katten na een vaccinatie, eigenlijk veel langer beschermd zijn tegen bepaalde ziektes dan men vroeger altijd dacht. Alleen is dat niet alleen per ziekte verschillend maar ook per dier verschillend, omdat leeftijd, conditie, stress en het individuele immuunsysteem bij elk afzonderlijk dier weer anders zijn. Ieder dier is immers uniek. Alleen konden dierenartsen dat vroeger niet nagaan en werd er dus aangeraden om jaarlijks te vaccineren om er in ieder geval zeker van te zijn van dat uw huisdier voldoende beschermd was.

Tegenwoordig weten we inmiddels ook dat te vaak vaccineren ook niet gezond is. Bovendien kunnen we nu dus met behulp van een titerbepaling nagaan of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen een aantal van de ziektes waar we tegen inenten, zodat we kunnen bepalen of uw dier een bepaalde enting nu nodig heeft of niet om voldoende beschermd te zijn.

Omdat wij van Dierenkliniek Lunetten onze behandelingen en adviezen zoveel mogelijk aanpassen aan nieuwe inzichten zodat we u en uw huisdier zo goed mogelijk kunnen helpen en adviseren, zijn wij enkele jaren geleden begonnen met het aanbieden van titeren.

De testen waarmee we de titerbepaling doen zijn de Vaccicheck en de RapidTitertest en is op dit moment beschikbaar bij de hond voor hondenziekte, HCC (besmettelijke leverziekte) en Parvo. Bij de kat kunnen we testen op antilichamen tegen kattenziekte en niesziekte (nu alleen nog met de Vaccicheck, binnenkort ook met de RapidTitertest). Met behulp van de Vaccicheck kunnen we dus, door middel van een paar druppels bloed nagaan of uw hond of kat opnieuw ingeënt zou moeten worden voor deze ziekten.

Dit betekent dus dat het echter voor bijvoorbeeld eigenaren van honden wel noodzakelijk blijft om uw hond elk jaar tegen de ziekte van Weil te laten vaccineren. Deze enting geeft namelijk maar 1 jaar bescherming. Daarnaast kan met behulp van deze snel test niet beoordeeld worden of uw hond nog voldoende bescherming heeft tegen de ziekte van Weil, dit omdat de immuniteit hiervoor niet zozeer via te meten afweerstoffen loopt, maar door middel van herinnering in afweercellen en dat is niet te meten. De ziekte van Weil wordt onder andere overgedragen door ratten die het in hun urine uitscheiden en komt regelmatig voor. En zeker in ons waterrijke Lunetten waar veel honden vaak heerlijk in het water spelen en zwemmen, is ons advies om vooral te blijven vaccineren tegen de ziekte van Weil, aangezien deze ziekte zeker niet onschuldig is, -uw hond kan er door komen te overlijden-,  en ook mensen besmet kunnen raken met de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt.

Waarom zou u overwegen om de titerbepaling te doen?

  • U wilt uw dier liever niet overmatig vaccineren.
  • U heeft een pup/kitten en wil het optimale moment van vaccineren bepalen en/of controleren of ze beschermt zijn.
  • Een dier kan allergisch zijn voor bepaalde stoffen in de entstof .
  • U weet niet of het dier ingeënt is, denk maar aan de kat die plotseling aan komt lopen en besluit bij ute blijven.
  • U wilt weten of uw dier nog over voldoende antistoffen beschikt waardoor een eventuele onnodige vaccinatie wordt voorkomen.
  • Het dier is ziek of heeft bijvoorbeeld een auto-immuunziekte gehad.

 

Waarom is het verstandig om of te vaccineren of een titer bepaling te doen?

Als uw huisdier niet gevaccineerd is en onvoldoende weerstand tegen deze ziektes heeft dan loopt hij of zij kans om ziek te worden en kan er zelfs aan komen te overlijden. Bij de hond komt het Parvovirus nog steeds voor en in 2015 is er nog een uitbraak van de kattenziekte geweest.

Kan ik tegen alle ziektes de antistoffen laten bepalen?

Tegen de ziekte van Weil en kennelhoest/bordetella bacterie kunnen we geen titerbepaling doen. Hiervoor is het advies om te blijven enten. De kennelhoest/Bordetella enting wordt aangeraden als uw dier veel contact heeft met soortgenoten. U moet hierbij denken aan een dier die naar een pension, tentoonstelling, hondencursus of uitlaat service gaat. Voor de rabiës enting kan wel bepaald worden, maar dat moet via een laboratorium gaan die de rabiës titer mag bepalen.

Wordt een titerbepaling geaccepteerd in een pension?

Het pension maakt zelf de keuze of ze een titerbepaling accepteren. Sommige pensions zullen uw dier toelaten als hij of zij een bewijs heeft dat hij of zij een voldoende hoge titer heeft, maar dit is afhankelijk van het pension. De enting kennelhoest en bordetella worden wel graag gezien bij pensions.

Zijn er nadelen aan de titerbepaling?

Om een titerbepaling te kunnen doen, hebben we wat bloed nodig van uw dier. Ook al hebben we maar een paar druppels bloed nodig, voor sommige dieren is dat toch een beetje vervelend. Verder is het iets duurder om op deze manier uw dier te beschermen tegen deze ziektes. Het kost iets meer tijd, immers we moeten eerst bloed afnemen, en daarna moet de titer ingezet worden, de vaccicheck duurt een half uur en de rapid titertest is in 10 minuten klaar. Afhankelijk van de test zal een vaccinatieplan ingezet worden. We streven er echter altijd naar om het in een sessie te laten gebeuren.

Indien uit de test zou blijken dat uw kat ingeënt moet worden tegen kattenziekte dan is deze gratis!

Kan de titerbepaling wel als ik mee doe met het Huisdier ZorgPlan?

Ja zeker. U betaalt gewoon maandelijks het Huisdier ZorgPlan en dan betaalt u tijdens de titer afspraak voor het titeren. Omdat u mee doet met het Huisdier ZorgPlan krijgt u 10% korting op de kosten van het titeren.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT