030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Spoeddierenarts Utrecht

Dierenkliniek Lunetten is ook een spoeddierenarts in Utrecht. Binnen onze reguliere openingstijden voeren wij spoedbehandelingen uit. Voor spoedgevallen kunt u ons telefonisch bereiken via telefoonnummer: 030 – 289 8939.

Om u zo goed mogelijk in een spoedgeval te helpen kunt u ons het beste van te voren opbellen. Indien nodig vertellen we u dan of u zelf al iets kunt doen voor uw dier. Daarnaast geeft het ons de gelegenheid om ons voor te bereiden op uw komst en eventuele benodigde spullen klaar te leggen.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Als huisdiereigenaar heeft u buiten de openingstijden de mogelijkheid om bij ons te kiezen tussen twee spoedklinieken. Wij vinden het belangrijk dat u zelf kunt kiezen en hebben daarom gekozen om ons bij twee spoedklinieken aan te melden. Voor spoed kunt u terecht bij:

Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland (SGMN)

De spoedkliniek is bereikbaar van 19.00 tot 09.00 uur. Zij zijn ook in het weekend en op feestdagen bereikbaar.

Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland

Telefoonnummer 0900 – 222 3000

Yalelaan 108

3584 CM Utrecht

Geen eigen vervoer?

Indien u geen eigen vervoer heeft kunt u contact opnemen met de Stichting Huisdieren Vervoer Service IJsselstein. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 06 15406957.

Wat is een spoedgeval?

Moeilijk kunnen plassen

Door verschillende oorzaken kan de plasbuis verstopt raken waardoor uw dier zijn/haar urine niet meer of niet meer voldoende kan lozen. Omdat dan ook afvalstoffen niet goed uit het lichaam worden afgevoerd, kan binnen 24 tot 48 uur een levensbedreigende situatie ontstaan. Vanwege de lichaamsbouw komt dit vaker voor bij mannelijke dieren, maar ook vrouwtjes kunnen hier last van hebben. Een verstopping van de urinewegen kan er soms op lijken alsof uw dier niet kan poepen. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts als u twijfelt of als u bv ziet dat uw kat heel vaak naar de kattenbak gaat.

Benauwdheid

Niet willen gaan liggen slapen, de nek naar voren strekken of met de voorpoten wijd zitten, kunnen tekenen van benauwdheid zijn, net als met de bek helemaal open ademen. Bij de kat zijn de symptomen soms iets subtieler en ziet u alleen de vleugels van de neus mee bewegen met een snelle ademhaling. Zijn de slijmvliezen, bv het tandvlees of de tong, blauw van kleur dan heeft uw dier een ernstig tekort aan zuurstof. Ziet u een voorwerp in de bek van uw dier, wat de ademhalingswegen verstopt, probeer dit dan te verwijderen. Let hierbij op uw eigen veiligheid, gebruik bv een pincet, kleine tang of waterpomptang om het voorwerp uit de bek te trekken. Bel de dierenarts en vertel duidelijk dat uw dier benauwd is. Dit is een spoedgeval.

Iets verkeerds gegeten

Er zijn talloze dingen die voor uw huisdier giftig of gevaarlijk zijn als ze worden opgegeten. Voorbeelden zijn: planten, medicijnen, chocola, schoonmaakmiddelen, rattengif. Bel bij twijfel altijd even de dierenarts. Belangrijke informatie is dan: wat heeft uw dier gegeten, hoeveel, wanneer ongeveer en natuurlijk hoe is de toestand van uw dier nu.

Ongeval

Bij een val of een aanrijding is niet altijd direct zichtbaar of er letsel is ontstaan. Houd de bewustzijnstoestand, de ademhaling en de kleur van de slijmvliezen, bv het tandvlees, de komende uren goed in de gaten. Uw dier moet alert en helder reageren als u hem/haar roept. Ziet uw verschijnselen van benauwdheid (zie elders voor meer uitleg), bel dan gelijk de dierenarts. Zoek op het tandvlees een plekje dat niet gepigmenteerd is, maar mooi roze. Als dit verandert, bv naar grijs of wit neem dan direct contact op met de dierenarts.

Denkt u dat er schade is aan de rug van uw dier, bel dan de dierenarts en schuif uw dier voor het vervoer voorzichtig op een plank om de geraakte plek te steunen.

Is uw dier door een scherp voorwerp geraakt wat nog in uw dier zit, bv een stok of spies, laat dit dan zitten en probeer uw dier zo stabiel mogelijk te vervoeren naar de dierenarts.

Plotseling opkomende dikke buik

Vaak ontstaat dit bij de grotere hondenrassen als er na de maaltijd gespeeld wordt, maar ook bij kleinere rassen en zonder duidelijke aanleiding kunt u deze symptomen zien. Soms gaat dit gepaard met braken waarbij er niets of alleen wat slijm uitkomt. Bel altijd direct de dierenarts als u dergelijke verschijnselen ziet.

Toevallen

Toevallen zijn er in verschillende vormen. Het kan erop lijken alsof uw dier vliegen wil vangen die er niet zijn. Hij/zij kan alleen het bewustzijn verliezen of ook op de grond liggen fietsen. Misschien laat hij/zij urine lopen. Het kan er nogal naar uitzien, maar het is verstandig om hem/haar rustig vanaf een afstand in de gaten te houden. Als dat mogelijk is, maak dan een filmpje. Zorg ervoor dat uw dier zich niet kan bezeren, dus bv niet van de trap af kan vallen of tegen een vaas aan kan stoten. Pas ook op dat u niet gebeten wordt. Uw dier is soms nog flink in de war, ook in de uren na een toeval en zal u misschien niet herkennen. Let op de tijd: duurt de aanval langer dan een minuut, bel dan de dierenarts en maak u gereed om naar de praktijk te gaan. Pak uw dier voor het vervoer met een dikke handdoek om bijtincidenten te vermijden en uw dier goed te steunen. Duurt de aanval maar kort, maak dan even een notitie in uw agenda. Bij meerdere aanvallen is het verstandig om met uw dierenarts te overleggen. In de uren na de aanval moet uw dier steeds meer normaal gedrag vertonen. Twijfelt u over het herstel, vraag dan advies van uw dierenarts.

Oververhitting

Op hete dagen kan de temperatuur in een beperkte ruimte, bv de auto, heel snel oplopen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw huisdier. Ook flinke lichamelijke activiteit zoals rennen naast de fiets of uitgebreid met de bal spelen kan op warme dagen ervoor zorgen dat uw dier een te hoge lichaamstemperatuur krijgt. Neemt direct contact op met uw dierenarts en koel uw dier door lauw water over het lichaam te gieten. Denk op warme dagen ook aan het dier dat in een kooi in de zon staat. Zet de kooi in de schaduw en houdt uw konijn, cavia of kip goed in de gaten.

Bevalling die niet vordert

Bij de geboorte van kittens of pups kan er een hele tijd, soms een paar uur, tussen twee dieren zitten. Als het moederdier zich in die tijd rustig en normaal gedraagt, misschien iets eet of een dutje doet, dan gaat het waarschijnlijk om een natuurlijke pauze. Vanaf het moment dat u persweeën ziet, moet er binnen een half uur wél een vrucht verschijnen. Is dat niet zo, blijft het kleintje steken in het geboortekanaal of lijkt de moeder te verzwakken, neem dan contact op met uw dierenarts. Vaak heeft de moeder enige privacy nodig om in rust te kunnen bevallen. Aan u de uitdaging om vanaf een afstand en zonder veel geluid te maken in de gaten te houden of de jonkies er wel goed uitkomen. Andere dieren vinden het juist fijn als u in de buurt bent en haar gerust kunt stellen.

Wonden

Wonden kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het is verstandig om altijd even met uw dierenarts te overleggen of een consult nodig is. Doe dit zodra u de wond ziet. Voor bv bijtwonden en wonden die gehecht moeten worden geldt dat de dierenarts deze het beste binnen 6 uur na het ontstaan kan behandelen. Binnen deze 6 uur is de kans op een behandeling zonder complicaties veel groter is dan daarna.

Niet eten

Of uw huisdier eet, is een belangrijke graadmeter van zijn/haar welzijn. Wordt er één keer een maaltijd overgeslagen is dat niet meteen reden om op consult te komen, maar het is wel verstandig om dit te noteren. Bij verschillende diersoorten werkt de stofwisseling anders. Als een konijn of cavia 1 dag niet eet dan kan hun maagdarmkanaal stil komen te liggen. Wordt dit en de oorzaak hiervan niet snel opgelost dan kan dit behoorlijk fout gaan. Een hond daarentegen zou het normaliter wel aan moeten kunnen om 2 dagen niet te eten. Als een kat 2 dagen niet eet, ontstaan er in de lever veranderingen die een herstel, los van de oorzaak van het niet eten, bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat uw kat al na 1 á 2 dagen niet eten wordt onderzocht door uw dierenarts. De stofwisseling van jonge dieren is nog niet volgroeit waardoor zij sneller in de problemen raken. Neem daarom altijd contact op als u ziet dat uw jong dier niet goed eet.

Constateert u n.a.v. bovenstaande informatie dat u wel even zou kunnen afwachten, dan is natuurlijk wel van belang dat uw dier verder een vrolijke en gezonde indruk maakt en alert op u reageert. Bij twijfel kunt u altijd de dierenarts bellen.

Braken

Een keertje braken is meestal geen reden om op consult te hoeven komen. Ziet u echter dat uw huisdier achteruit gaat in algemene toestand, slomer wordt of niet alert op u reageert, neem dan direct contact op met de dierenarts. Ook bij veelvuldig braken kan het verstandig zijn om de dierenarts een onderzoek te laten uitvoeren. Twijfelt u of het wel kan wachten? Bel voor overleg met de dierenarts.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT