Veelvoorkomende ziektes bij reptielen
Parasieten
Reptielen kunnen parasieten bij zich hebben. Het blijkt dat nakweek daar over het algemeen minder last van heeft dan wildvang, maar dit is uiteraard geen garantie voor het wel of niet hebben van parasieten. Reptielen kunnen mijten, flagellaten en wormen hebben. Preventief behandelen voor deze parasieten wordt eigenlijk niet gedaan. Het beste is om ontlastingsonderzoek te doen en als er sprake is van een infectie met parasieten, deze te behandelen. Een eventuele mijteninfectie is meestal te zien doordat er beestjes op de huid, tussen de schubben zitten.
Wij adviseren sowieso om zo min mogelijk dieren uit wildvang aan te schaffen en eigenlijk alleen uit nakweek. Dieren uit wildvang zijn vaak kwetsbaarder en minder aangepast aan het leven in een terrarium dan dieren uit nakweek. Bovendien is vangst vanuit het wild uit welzijnsoogpunt voor de dieren geen goede zaak.
Koorts
Koorts bestaat niet bij reptielen. Deze dieren zijn ectotherm, dit wil zeggen dat ze hun lichaamstemperatuur regelen door bijvoorbeeld in de zon te gaan liggen of juist in de schaduw. Hierdoor hebben ze niet altijd dezelfde temperatuur, en ook geen koorts. De omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid zijn derhalve erg belangrijk. Laat je goed voorlichten over de gewenste omgevingstemperatuur, benodigde temperatuurverschillen in het verblijf en luchtvochtigheid die jouw reptiel nodig heeft.
Bot- en gewrichstafwijkingen
Bot- en gewrichtsafwijkingen door verkeerde voeding komen erg veel voor bij reptielen. Let op te zachte beenderen, gezwollen ledematen, knik in de staart, dikke gewrichten, kromme poten, niet meer kunnen lopen en zacht schild (schildpad). Vaak hebben planteneters toch wat dierlijk eiwit nodig, bijvoorbeeld 1 keer per week, en bij het ontbreken daarvan ontstaan vervolgens problemen. Ook een goed werkende UV-lamp draagt bij aan goede opname van Calcium, welke nodig is voor sterke botten, het verschilt per soort of deze noodzakelijk is. Indien nodig, elke 6 maanden vervangen om zeker te zijn van de werking van de UV-lamp
Overige ziektes
Reptielen dragen vele mogelijk ziekteverwekkende organismen, maar als de dieren goed hygiënisch worden gehouden, zijn de risico’s op besmetting aanzienlijk lager.
Zoönosen zijn ziekten die overgedragen kunnen worden van dier naar mens. Met name Salmonella is een bacterie die reptielen vaak bij zich kunnen dragen zonder daar zelf last van te hebben.
De symptomen bij mensen zijn: buikpijn, kramp, diarree, misselijkheid, overgeven en koorts. Complicaties als hersenvliesontsteking komen echter ook voor. Als je met deze symptomen naar de huisarts gaat, vertel deze dan over je reptiel. Laat in het geval van een salmonellabesmetting je reptiel onderzoeken door de dierenarts.
De meest vatbare mensen zijn kinderen onder de 10 jaar, bejaarden, zwangere vrouwen, mensen met chronische ziekten en mensen met immunosuppressie.
Was altijd goed je handen na het vasthouden van een reptiel of het schoonmaken van een terrarium. Krab- en bijtwonden moeten altijd behandeld worden.