Reptielen: veelvoorkomende ziektes en behandelingen
Er zijn heel veel verschillende reptielen, veel verschillende soorten en ondersoorten. De meest bekende reptielen zijn natuurlijk schildpadden, slangen, leguanen, gekko’s, hagedissen en salamanders. Onze dierenartsen kunnen u alles vertellen over voeding, huisvesting, vervellen, veelvoorkomende ziektes en de behandelingen hiervan. Ook hebben wij te maken met operaties van slangen.
Neem contact op om direct een afspraak te maken bij onze dierenarts of bekijk onderstaande pagina’s voor meer informatie.
Snel naar
Over reptielen
Het is verstandig je van te voren te verdiepen in het soort reptiel wat je aan wil schaffen, daar reptielen niet alleen zeer uiteenlopend zijn wat grootte, kleur en vorm betreft, maar ook in de eisen die zij stellen aan bijvoorbeeld hun huisvesting en voeding. Zo zijn de meeste reptielen vlees- of insecteneters, maar er zijn ook reptielen die overwegend planten eten. Andere soorten zijn juist weer overdag actief, terwijl er ook uitgesproken nachtdieren tussen zitten. En wat te denken van de reptielen die een winterslaap houden. Wat het beste is voor je reptiel hangt af van welke soort je hebt of gaat houden. Met de juiste voeding en huisvesting kunnen de meeste problemen voorkomen worden.
Over het algemeen genomen heeft je reptiel, als hij of zij gezond is, geen tranende open ogen, een gave huid, een hard schild zonder onregelmatigheden (schildpad), een goed sluitende bek, geen bruine of zwarte vlekken op de huid (die niet in het normale vlekkenpatroon passen), geen slijm rond de bek en neus, een schone cloaca, geen slijmerige stoelgang en gaat de vervelling bij reptielen die vervellen snel en gemakkelijk, zonder dat er resten van de huid achter blijven. Verder is een gezond reptiel alert op de omgeving en heeft het een activiteitenpatroon en eetlust die past bij de soort.
Wat u moet weten over vervellen
Rond de vervelling zijn de dieren vaak gestrest en chagrijnig, vaak ook omdat ze minder zien door de vervelling van de ogen (slang). Ook eten ze liever niet in deze periode. Geef ze dus rust tot na de vervelling. Een slechte vervelling kan wijzen op een te droog terrarium of gebrek aan vitamine A
Tips bij het houden van reptielen als huisdier
Het is verstandig om:
- Altijd je handen te wassen met water en zeep na het vasthouden van een reptiel, het terrarium of de terrariuminhoud
- Kleine kinderen geen reptielen te laten vasthouden tenzij onder supervisie om veiligheid en goede hygiëne te waarborgen.
- Handschoenen en gezichtsbescherming te gedragen bij het schoonmaken van het terrarium.
- Het terrarium te desinfecteren met een 1:10 verdunning van bleekmiddel met kraanwater en na te spoelen met kraanwater. Gebruik geen dettol; sommige reptielen raken hierdoor vergiftigd.
- Oud drinkwater en ontlasting door de wc te spoelen en niet door de gootsteen.
- Reptielen niet in de keuken te huisvesten.
- Het dier niet in de gootsteen of badkuip te badderen, maar in een eigen bak.
- De inrichting van het terrarium zodanig te laten zijn dat het makkelijk te reinigen is. Beter gebruik je geen poreus materiaal.
- Te zorgen voor goede ventilatie en de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden.
- Andere huisdieren geen toegang te laten hebben tot het dier.
- Het dier regelmatig te laten screenen bij de dierenarts op zoönosen. Als een dier op een bepaald moment negatief uit de test komt, wil dat niet zeggen dat hij ze niet heeft. Het dier kan namelijk een drager zijn die niet altijd ziektekiemen uitscheidt.
Afspraak maken voor uw reptiel
Wij werken volledig op afspraak om stress bij reptielen te voorkomen. We zijn van maandag tot en met woensdag en vrijdag van 09:00 uur ’s morgens tot en met 19:00 uur ’s avonds telefonisch bereikbaar. Op donderdag zijn wij van 09:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar voor het maken van een afspraak. Behandelingen vinden vanaf 10:00 uur plaats.
U krijgt bij het maken van de afspraak een vragenlijstje toe gestuurd met een aantal standaard zorg vragen. Deze graag minimaal een dag voor de afspraak invullen en opsturen zodat de dierenarts zich vast kan inlezen in uw situatie.
Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939
Adres- en contactgegevens
Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.
Openingstijden
Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 18:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.