Hond wormen, teken en vlooien
Wormen
Een jonge pup moet al vanaf 2 weken ontwormd worden, omdat een pup via de moedermelk geïnfecteerd kan raken met spoelwormen. De meeste teven scheiden namelijk spoelwormen uit na een bevalling. Je kunt hierbij het volgende schema volgen:
Ontwormen is maatwerk en hoe vaak je moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd van je hond, de leefomgeving van de hond en welk middel je gebruikt. Honden die de neiging hebben om van straat te eten, moeten vaker ontwormd worden dan een hond die dat niet doet.
Geeft u uw hond vers vlees, dan is vaker ontwormen ook het advies.
Een pup kan in de baarmoeder en via de moedermelk besmet worden. Dit is de reden dat we al op de leeftijd van 2 weken bij een pup beginnen met het ontwormen.
Kinderen worden eerder besmet met wormen. Als een kind besmet wordt, dan dwalen deze wormen rond in het lichaam van het kind. Als deze op plekken terecht komen zoals in lever, longen of ogen dan kunnen ze daar veel schade aanrichten bij een jong kind. Laat je hier goed over informeren.
Honden die in het buitenland zijn geweest, kunnen besmet zijn door hartwormen en de vosselintworm.
Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.esccap.eu/page/Wormen/10/.
Teken
Teken zijn parasieten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze zijn vaak te vinden in gebieden met veel groen, zoals bossen en graslanden maar ook groenstrookjes en langs struiken en sloten. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose. De ziektes kunnen al direct bij aanhechten overgebracht worden, wel is het zo dat als ze er langer op zitten deze kans groter word. Teken verspreiden zich door mee te liften met een voorbij lopend mens of dier. Het kan dus zijn dat de teek op uw huisdier springt en deze mee naar huis neemt.
Het is belangrijk om tekenbeten bij huisdieren te voorkomen door ze regelmatig te controleren en te behandelen met anti-tekenmiddelen. Als je een teek op je huisdier vindt, moet je deze voorzichtig en volledig verwijderen om te voorkomen dat delen van de teek in de huid blijven zitten. Het is ook belangrijk om op te letten of er symptomen van ziekte ontstaan na een tekenbeet en indien nodig een dierenarts te raadplegen. De eerste symptomen treden 3 dagen tot 3 weken op na de beet. Soms kan dit nog langer zijn.
Vlooien
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien, ook mensen en bijvoorbeeld konijnen kunnen slachtoffer worden van de vlo.
De cyclus van de vlo
- Volwassen vrouwtjes vlo drinkt bloed van een mens of dier.
- Vervolgens legt zij tot wel 50 eitjes per dag in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in het huis terecht. Een vlo leeft 100 dagen en kan zo duizenden eitjes leggen.
- Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich vaak in huis op donkere plekjes en voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlooien.
- Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Dit is ook waarom vaak ineens vlooien gezien worden na een vakantie. Ineens is er leven in de brouwerij en dat voelen ze aan.
- Deze cyclus kan 3-6 weken duren. het is daarom ook van belang dat er consequent behandeld word tegen vlooien.
Wist u dat de meest voorkomende allergie bij honden en katten een vlooien allergie is? Ze hoeven dan maar door een vlo gebeten te worden en hebben vervolgens weken jeuk.
Iedereen die wel eens vlooien heeft gehad in huis of op een huisdier weten hoe vervelend het is om hier weer af te komen. Vaak is dit een lang en kostbaar traject naast dat het voor u maar ook de hond erg vervelend is om gebeten te worden. Naast lintworm dragen vlooien eigenlijk nooit andere ziektes mee die ze kunnen overdragen. Als u vlooien heeft gezien geef dan ook weer de ontworming.
Wilt u graag vlooien voorkomen of heeft u een vlo gezien neem dan contact op met de praktijk om de beste aanpak voor uw dier te bespreken.
Op vakantie
Nou hoor ik iedereen al denken, “Maar wat als we op vakantie gaan?”.
Alle bovengenoemde punten is in principe alleen binnen Nederland geldig. Wat natuurlijk hartstikke fijn is, want in Nederland komen minder ellendige beestjes en zo ook ziektes voor zoals leishmania en hartworm die in sommige landen worden overgebracht door muggen en zandvliegen.
In Europa kunt u op de bovenstaande poster kijken tegen welke parasieten u moet behandelen op vakantie.
Elk middel werkt met een andere werkzame stof en zo ook dus tegen verschillende parasieten. Het is erg belangrijk om goed te kijken waar een middel tegen werkt en of het voldoende is voor het gebied waar u heen gaat.
Als u normaal gesproken tegen vlooien en teken iets geeft, moet u dus op tijd wisselen van middel zodat niet de hond of kat dubbel op zou krijgen in de vakantie. Dit hoeft dan alleen in de periode van de vakantie te zijn.
Afhankelijk van het gebied is het voor de behandeling tegen wormen en eitjes belangrijk dat u de hond of kat ontwormd als u weer thuis komt van vakantie. Ons advies is ook om een maand na de vakantie nog een keer extra te ontwormen om een eventuele late besmetting met long of hartworm ook nog tegen te gaan. Voor sommige gebieden is het ook verplicht om vlak vóór vertrek een behandeling door de dierenarts te laten geven tegen wormen.
Een extra tip is nog de Rabiës vaccinatie. Deze moet de hond of kat die buiten Nederland komt minimaal 3 weken en soms meerdere maanden voor vertrek gehad hebben.
Voor reizen buiten Europa raden wij aan contact op te nemen. Dat kan wel eens wat uitzoek werk zijn waar wij u bij kunnen helpen en adviseren.
Voor vragen of advies kun je contact opnemen via onderstaande buttons:
Afspraak maken Bel: 030 – 289 8939
Adres- en contactgegevens
Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.
Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.