Huisvesting van hamsters
Bodembedekking
Er zijn veel bodembedekkers geschikt en ook veel niet geschikt. Wat het allerbeste is om op te letten is dat de bodembedekking geen Cedar of Dennenhout bevat. Deze bomen hebben in hun hars een speciaal stofje om insecten te weren. Dit werkt zeer irriterend op de longen. Ook veel stof is voor de lieve gravers niet fijn om in te ademen. Wat hele fijne bodembedekkers zijn is cotton, hennep of een op papierbasis. Een mix tussen katoen doppen, hennepvezel en hooi is heel fijn voor ze. Dit zorgt er ook voor dat de hamsters prachtige gangen kunnen graven en deze ook intact blijven. Zorg er in ieder geval voor dat de hamsters minimaal 20cm aan bodembedekker hebben om in te spelen en graven. Bij hele luie hamsters kun je huisjes of tunnels verstoppen in de bodem waar ze dan naartoe kunnen graven.
Schoonmaken
Het hok van een hamster hoeft maar zelden schoongemaakt te worden. Zeker als de hamster een ruim leefgebied heeft met een meerkamer huis kiezen ze er vaak voor om van 1 hoekje of huisje een toilet te maken. Vaak hebben ze een aparte plek voor plassen en poepen. Ook is er dan weer een unieke plaats waar ze het eten verstoppen. Zo kunt u makkelijk alleen de vieze plekken verschonen. Het hok zelf hoeft maar 1 keer in de 3-5 maanden helemaal verschoond te worden. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de hamster en zijn leefomgeving.
Nestmateriaal
De zakjes leuke gekleurde zachte hamsterwatten zijn niet geschikt voor ze. Hier komen ze vaak in vast te zitten. Ook als ze het op eten kunnen ze het niet verteren en geeft dit verstoppingen. Een ontzettend leuk alternatief is de kapok noot. Dit is een gedroogde vrucht van een kapokboom die helemaal vol zit met afbreekbaar fluff. Deze kunnen ze onder zeer groot vermaak openbreken en leeghalen. Bij de meeste online dierenwinkels zijn ze verkrijgbaar.
Ander nestmateriaal kan bijvoorbeeld stukjes of reepjes tissue of wc-papier zijn.
Zandbad
Elke hamster heeft een ruim zandbad nodig. Met dit zand kunnen ze hun vacht verzorgen. Een hamster mag nooit nat worden of gewassen worden tenzij dit medische noodzaak heeft. Soms vinden ze het ook fijn om zand als toilet te gebruiken deze kunt u dan 1-2x per week verschonen. Wel is voorzichtigheid geboden met sommige knaagdieren zand die in de winkel te vinden zijn. Als er namelijk veel kleistof in zit krijgen ze ademhalingsproblemen en soms huidproblemen. Het beste is reptielenzand of speciaal chinchilla zand zonder stof.
Loopwiel
Voor een hamster is het ook zeer belangrijk om een geschikt loopwiel aan te schaffen. Voor een Syrische goudhamster is een wiel vanaf 28 cm geschikt. Voor dwerghamstertjes is een wiel vanaf 20 cm geschikt. Als de hamster te hard kan rennen in het wiel en vaak valt kan het soms beter zijn om een groter wiel neer te zetten. Deze bied meer weerstand om in te rennen en zullen ze er niet meer uit vallen.
Het is goed om altijd een loopwiel aan je hamster aan te bieden. Voor zowel een jonge als oude hamster. Alleen bij drachtige en zogende dieren moet je oppassen en kun je het loopwiel beter uit het verblijf verwijderen. Moeders kunnen weleens met hun jongen in het loopwiel gaan zitten en deze op die manier bezeren.
Ook loopwielen met een open loopvlak zoals spijlen of gaatjes zijn niet geschikt. Hier kunnen de hamsters zich erg aan verwonden als ze blijven hangen tijdens het lopen.