Over Dierenfysiotherapeut Paula:
Sinds kinds af aan ben ik dierenliefhebber geweest en wist toen al dat ik hier iets mee zou willen doen.
Ik ben opgegroeid met 2 honden, een golden retriever en een kruising. Later is er een kat bij in komen wonen en kocht ik mijn eerste paard. Al deze dieren zijn er nu helaas niet meer. Nu besteed ik veel van mijn vrije tijd met mijn huidige paard en hond, een KWPN- er en een Friese Stabij.
Gezien ik naast hobbymatig graag met dieren bezig was, wilde ik er graag mijn werk van maken. Ik ben toen begonnen met de studie paardenhouderijmanagement, welke ik heb afgerond. Hier wilde ik graag dieper op in gaan, dus ben ik fysiotherapie gaan studeren zodat ik dierenfysiotherapeut kon worden. In januari 2019 heb ik mijn diploma hiervoor gehaald en werk in nu ook met veel plezier in dit vak.
Voor wie is Dierfysiotherapie geschikt?
Fysiotherapie is voor alle leeftijden, van een jonge onhandige hond tot een oudere kat met een stijve rug.
Een aantal problemen waar fysiotherapie ingezet kan worden zijn:
Rug klachten
Jonge honden
Neurologische problemen
Artrose
Spier en pees problemen
Mank lopen
Patella luxatie
Stijfheid
Preventieve ondersteuning bij bijvoorbeeld sporthonden
Waar we vaak ook veel verbetering zien is bij jonge honden. De bewegingen gaan dan erg klungelig en weten nog niet goed hoe ze hun lijf het beste kunnen belasten. Dit zie je dan vaak terug in veel struikelen en tegen dingen aanlopen. Hier zien we toch nog erg vaak problemen ontstaan dat er toch iets beschadigd raakt of er daardoor te veel druk staat op hun jonge gewrichten. Dit kan dan zeker bij grotere rassen aanleiding zijn voor vroegtijdig artrose, knie en heup klachten. Wij zijn bezig om naast onze gratis puppy consulten, een programma op te zetten voor een leuke jonge honden trainingen om ervoor te zorgen dat ze goede spieren gaan opbouwen om zo de belastbaarheid te verbeteren en blessures te voorkomen.
Hoe gaat het in zijn werking?
Bij een fysiotherapie consult word er eerst een intake gesprek en behandeling gepland. Deze duurt vaak een uur en word er naar alle aspecten gekeken. Er word goed gekeken naar de historie van het dier, de klacht die word ervaren, lichamelijk onderzoek en afhankelijk daarvan word er een behandeling uitgevoerd. Dit kan een massage, mobilisatie, oefeningen en leefregels zijn. Ook kunnen er opdrachten meegegeven worden om thuis aan de slag te gaan.
Als een dier pijn heeft is het altijd verstandig eerst medische problemen uit te sluiten. Overleg hiervoor met de dierenarts.