Ziekte en aandoeningen bij cavia’s
Schimmel
Helaas gebeurd het vaak dat binnen 2 à 3 weken na aanschaf de cavia plekken krijgt. Dit kunnen mijtjes zijn, maar meestal is de oorzaak een schimmelinfectie. Soms worden deze plekjes aangezien voor vechtwondjes. Ga met een dier wat kale, schilferige plekjes heeft altijd naar een dierenarts, of ze nou wel of geen jeuk hebben. Een schimmel is namelijk besmettelijk voor mensen en wil je het liefste zo snel mogelijk behandelen.
Gebitsproblemen
Cavia’s zijn knaagdieren, dat wil zeggen dat ze doorgroeiende snijtanden hebben. Cavia’s hebben echter ook kiezen die door blijven groeien. Daarom is het belangrijk dat cavia’s goede voeding krijgen, zodat ze hun tanden en kiezen goed slijten. Goede voeding is natuurlijk ook belangrijk voor de algehele gezondheid. Cavia’s hebben een hele hoge behoefte aan vitamine C, als ze niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, krijgen ze heel snel problemen met hun gewrichten en skelet en daardoor ook weer problemen met het gebit. Een kaak die niet stevig genoeg is om de tanden en kiezen op hun plek te houden geeft op de lange termijn weer problemen met kiezen die van stand veranderd zijn en daarom scheef doorgroeien, omdat ze niet recht meer afslijten, waardoor er haken aan de kiezen kunnen ontstaan die in de wang prikken of over de tong groeien en eten pijn gaat doen of zelfs onmogelijk wordt.
Haken kunnen verwijderd worden bij een gebitsbehandeling, maar een verkeerde stand van tanden of kiezen is niet zo makkelijk te corrigeren. Kies daarom een goede voeding speciaal voor cavia’s (goede voeders zijn bijvoorbeeld: Sciences selective en trovet guinea pig), daarin zitten voldoende vezels, de goede verhouding vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn voldoende hooi en verse groenten onmisbaar in het dieet van een gezonde cavia. Dagelijks een kwart tabletje vitamine C 50mg is zeer aan te raden om gebitsproblemen te voorkomen. Zodra een cavia langzamer of moeilijker gaat eten, of zelfs stopt met eten is een algemeen onderzoek en een gebitsinspectie bij een dierenarts noodzakelijk.
Adres- en contactgegevens
Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.
Openingstijden
Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.