030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Zomerkriebels…

dog-water

Er is voor mij geen betere periode van het jaar dan de zomer en dan vooral de maand juni want dan weet ik dat er nog twee maanden vol met zomerse dagen (want ik ben een optimist) met lange zwoele avonden komen. Daarbij sla ik maar even over dat deze periode voor ons dierenartsen een van de drukste periodes is. Dit is namelijk ook de periode waar we verwend worden met allemaal leuke pupjes en kittens die voor hun eerste enting komen. Verder zijn er de dieren die nagekeken en gevaccineerd moeten worden zodat ze naar het pension kunnen tijdens de vakantie van hun baasje of juist mee mogen op vakantie. Het warme weer is heerlijk, maar er schuilen ook gevaren in dit weer. Zo komen er elk jaar helaas dieren met spoed bij ons binnen wegens oververhitting. Ook al doen we dan alles wat we kunnen, elk jaar overlijdt er wel een dier aan deze niet nodige complicatie. Om oververhitting te voorkomen en met een gerust hart te kunnen genieten van de zomer, hier even een aantal tips: Zomeradviezen

  1. Zorg altijd voor een koele omgeving met voldoende drinkwater voor uw huisdier.
  2. Ga niet op het heetst van de dag met uw hond wandelen, rennen of fietsen, maar doe dit ’s morgens vroeg of in de avonduren wanneer het koeler is.
  3. Zorg er bij het openzetten van ramen en deuren voor dat uw huisdier niet op de tocht zit.
  4. Laat uw hond nooit in de auto zitten bij warm of zonnig weer. Voor u het weet is de temperatuur in de auto gestegen tot levensbedreigende waardes.
  5. Vergeet niet uw huisdier goed te behandelen tegen vlooien, teken en andere parasieten.
  6. Neemt u uw huisdier mee op vakantie, kijk dan ruim van te voren of uw huisdier tegen hondsdolheid gevaccineerd moet worden. Bent u te laat, dan mag uw dier niet mee.
  7. Asfalt kan heel erg heet worden in de zon, net zoals zand. Houd daar rekening mee wanneer u met uw hond gaat wandelen.
  8. Kijk uw huisdier dagelijks na op teken en andere beestjes.
  9. Ook dieren kunnen een zonnesteek oplopen, laat ze dus nooit langdurig in de zon liggen of zitten. Denk daarbij ook aan konijnen en cavia’s en laat deze niet in de zon staat.
  10. Wist u dat de meeste dieren niet kunnen zweten zoals wij mensen en zij hun warmte dus veel slechter kwijt kunnen waardoor zij eerder oververhit kunnen raken.
  11. Bij zeer warm weer kunnen bepaalde ziektes in het water voorkomen. Denk maar aan blauwalgen, botulisme en ook de ziekte van Weil. Zoek daarom verantwoorde zwemplekken op. Hier kunt u de kwaliteit van het zwemwater checken: http://www.zwemwater.nl/

Kriebels…

Het warme weer zorgt er ieder jaar ook weer voor dat er meer ongewenste “gasten” op uw huisdier verblijven, zoals vlooien en teken. Vlooien zorgen voor flink wat jeuk en kunnen nare huidklachten veroorzaken wanneer uw dier er allergisch voor is. Daarnaast kunnen vlooien ook lintwormeitjes bij zich dragen en zo uw huisdier besmetten met lintwormen. In onze goed verwarmde huizen kunnen vlooien het hele jaar overleven, maar tijdens de zomermaanden zien we vaak een toename van het aantal vlooien. Het is dus vooral van belang om juist nu uw dier tegen vlooien te beschermen. Mocht u vlooien in huis vinden of op uw huisdier aantreffen, dan is het dus niet alleen zaak om de vlooien goed te bestrijden, maar ook om uw huisdier goed te ontwormen!

Teken kunnen ook voor de nodige problemen zorgen, omdat zij de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het aantal teken wat geïnfecteerd is met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, is de laatste jaren alleen maar toegenomen en daarmee dus ook het risico op een besmetting. Om een besmetting te voorkomen dient u een teek zo snel mogelijk, d.w.z. binnen 24 uur, te verwijderen, zonder dat u daarbij de teek irriteert. Wordt de teek geïrriteerd dan gaat deze braken en via het braaksel kan de teek dan alsnog uw dier besmetten. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddel of alcohol, en ga niet aan de teek trekken, maar gebruik een simpel tekenhaakje waarmee u de teek ronddraait en deze vanzelf loslaat.

 

Comments are closed.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT