Een cavia aanschaffen
De cavia is een populair huisdier. Het is een knaagdier wat goed tam kan worden en dan zelden zal bijten. Cavia’s zijn groepsdieren, wat inhoud dat deze altijd met soortgenootjes samen moet worden gehouden. Een cavia alleen is eenzaam en kwijnt weg. Het beste kun je een groep vrouwen (zeugjes), of een gecastreerd mannetje (beertje) met een vrouwtje samen laten leven. Volwassen beertjes kunnen in principe ook samen, mits er geen dames in de buurt zijn, want dan gaan de hormonen opspelen. Een klein groepje cavia’s in huis is erg gezellig, ze kunnen je de oren van het hoofd ‘kletsen’. Ze reageren als je binnenkomt, vooral als de koelkast open gaat, of als je met eten aankomt. Ook onderling kletsen ze heel wat af, ze hebben best veel verschillende geluiden om met elkaar te communiceren.
De gemiddelde levensverwachting van een cavia is tussen de 4 en 8 jaar oud.
De cavia is een nestvlieder, dit wil zeggen dat een cavia bij de geboorte al helemaal ‘af’ is en de oogjes en oortjes open heeft, kan rondlopen en kan eten. Maar dit wil niet zeggen dat ze zich direct zonder moeder kunnen redden. Een cavia moet minstens 5 weken oud zijn en een minimaal gewicht van 300 gram hebben voor de verhuizing. Hoe schattig een hele kleine cavia er ook uit mag zien, een veel te jong of licht dier aanschaffen is niet verstandig. Vaak kunnen deze dieren zich nog niet zelfstandig redden. Lees ook mee over de beste voeding en huisvesting voor cavia’s.
Verschillend uiterlijk van cavia’s
Cavia’s zijn er in heel veel verschillende kleuren en vachtstructuren, zoals gladharig, langharig, rex, langharig met rexvacht, kruinen in lang en in korthaar. De meest recent ontstane variëteiten zijn vachtloze cavia’s, de Skinny en de Baldwin genoemd. De Skinny heeft nog wel wat haar op de kop en de pootjes, de Baldwin is volledig kaal en heeft alleen nog snorharen en wimpers, en soms wat haar op de voetjes. Balwins worden volledig behaard geboren, maar na een week vallen de haren spontaan uit. Cavia’s zonder vacht hebben speciale zorg nodig. Doordat ze geen vacht hebben, kunnen ze verbranden in de zon wanneer ze buiten staan. Hun huid is vergelijkbaar met mensenhuid en is dus gevoelig voor de zon. Ook hebben ze minder isolatie omdat ze geen (warm) vachtje hebben. Ze zijn dus gevoeliger voor kou en temperatuur schommelingen. Ook zijn ze wat gevoeliger voor wondjes. Ze hebben geen vacht die ze kan beschermen tegen bijvoorbeeld de nageltjes van hun soortgenootjes. Dit is echter geen reden om ze alleen te zetten. Wel moet er goed opgelet worden.
Adres- en contactgegevens
Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.
Openingstijden
Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.