Poes steriliseren
Een poes steriliseren moet dat en vanaf welke leeftijd kat dat?
Vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je er rekening mee houden dat je poes krols en dus zwanger kan worden. En aangezien katten pas een eisprong hebben na de dekking is het bij katten, net als bij konijnen, eigenlijk altijd raak. En een nest van 6 á 7 kittens is geen uitzondering. Omdat onze asielen overvol zitten met katten die allemaal dringend op zoek zijn naar een nieuw huis, en zwerfkatten een groeiend probleem vormen, adviseren wij een jonge poes bijtijds te laten helpen. We steriliseren poezen al vanaf de leeftijd van 5 maanden.
Je brengt haar dan ’s morgens, nuchter bij ons en je kunt haar dan tegen het einde van de middag of ’s avonds weer ophalen. Ze zal dan nog een beetje suf zijn maar de volgende ochtend voelt ze zich meestal weer redelijk goed. Na 10 dagen worden de hechtingen verwijderd.
Waarom zou u uw poes bij ons moeten laten helpen?
De ingreep voor de poes is natuurlijk zowel voor de baas als het dier zelf spannend. Dit realiseren wij ons heel goed. We doen er daarom alles aan om deze ervaring voor de poes zo fijn mogelijk te maken. Zo benaderen we de poes zowel voor als na de ingreep, heel rustig. We proberen zoveel mogelijk de poes meteen te opereren zodat ze niet langere tijd hoeft te wachten. In het hok waar de poes haar roes uitslaapt gebruiken wij Feliway, een middel wat synthetische kattenferomonen bevat, waardoor katten minder angstig of gestrest zijn.
Behalve dat we op een kat vriendelijke manier met uw kat omgaan, is er echter nog een ander belangrijke reden. Om het risico van de operatie zo veel mogelijk te verkleinen, maken wij gebruik van inhalatieanesthesie, ook wel gasnarcose genoemd, in plaats van injecteerbare narcosemiddelen. Inhalatieanesthesie is veel veiliger omdat we de diepte van de narcose kunnen aanpassen tijdens de operatie. Bovendien wordt de poes veel sneller weer wakker en omdat zij tijdens de ingreep extra zuurstof krijgt toegediend, wordt haar hart minimaal belast. Katten kunnen een hartspier probleem hebben zonder dat dit te herkennen is. Deze afwijking kunnen we tijdens het lichamelijk onderzoek wat wij altijd uitvoeren voor een operatie, waaronder het beluisteren van het hart, helaas niet herkennen. Deze afwijking is alleen met behulp van een echo van het hart vast te stellen. Ook jonge katten kunnen hieraan leiden. Door het gebruiken van gasnarcose verkleinen wij de risico’s voor katten die mogelijk een onontdekt hartprobleem hebben.
Poezenpil
Soms willen eigenaren de poes eerst een tijd de poezenpil geven omdat ze niet zeker weten of ze nog een nestje willen. Het is belangrijk te weten dat dit nooit langere tijd mag worden gegeven. Er zijn vele bijwerkingen bekend, zoals baarmoederontstekingen, melkkliergezwellen, etc. Ook de kans op suikerziekte neemt toe bij het gebruik van de poezenpil. En geef nooit de poezenpil aan een poes die krols is of mogelijk zwanger is, dit kan complicaties geven.
Adres- en contactgegevens
Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.
Openingstijden
Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.