030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Een hond aanschaffen

Wanneer je een hond wilt aanschaffen is het verstandig je van te voren een aantal dingen af te vragen. Wat voor type hond past bij je? Wil je een rashond of liever een kruising? Wil je een puppy of liever een wat oudere hond? Wil je een hele actieve hond, of juist een rustige? Haal je hem of haar uit het asiel? En wil je een teef of een reu? Vindt je het niet erg om regelmatig de vacht van je hond te verzorgen of vind je al die haren maar niks? Verdiep je altijd eerst goed in de verschillenden rassen en bijbehorende karakters.

En dan komen er nog vragen als: Hoeveel tijd kun je per dag aan je hond besteden? Alle honden hebben veel tijd nodig, alleen hebben sommige honden veel meer behoefte aan lange wandelingen of andere activiteiten waarbij ze hun energie kwijt kunnen dan andere. En wanneer je zelf niet zo ’n actief type bent, of weinig tijd hebt, is een jonge energieke hond waarschijnlijk geen goede match voor je. Heb je een groot huis of woon je in een flat, en zal de hond trappen moeten lopen? Voor met name de grotere rassen kan traplopen bijvoorbeeld een te zware belasting vormen voor de gewrichten. In dat geval kan Dierfysiotherapie | Paula van Avezaats helpen. En wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen dien je daar uiteraard ook rekening mee te houden bij de aanschaf van een trouwe viervoeter.

Een puppy

De eerste 12 weken in het leven van een pup zijn de allerbelangrijkste weken.
Dit noemen we de primaire socialisatieperiode. Alles wat een pup in deze weken meekrijgt, draagt hij de rest van zijn leven met zich mee.
Hoe meer prikkels een pup de eerste 12 weken toegediend krijgt, hoe langer de uitlopers van de hersenen doorgroeien en hoe beter een hond ook op latere leeftijd in staat zal zijn om prikkels te verwerken. Het is dus van groot belang uw pup in deze periode zo optimaal mogelijk te socialiseren.
Maar hoe doe je dat eigenlijk, een pup socialiseren? Waar moet je aan denken, wat moet je wel doen en wat moet je juist niet doen, hoe doseer je de prikkels, waar moet je bij je hondje op letten tijdens het socialiseren etc.

Op al deze vragen krijgt u tijdens de Puppycursus een antwoord of stel uw vraag bij een van onze assistentes.

Wilt u thuis al het een ander toepassen denk vooral de volgende situaties:
* Socialiseren met geluiden,
* Omgaan met andere honden,
* Laat de pup kennis maken met kinderen, verklede mensen en ouderen,
* Oefen het alleen thuis zijn goed door middel van een opbouw schema,
* Steek in het begin veel tijd in het zindelijk maken, daar heb je later veel profijt van!

Zodra je een hond gevonden hebt die bij je past, is het volgen van een cursus gehoorzaamheid geen overbodige luxe, met name wanneer je een pup hebt aangeschaft en zelf ook nog niet zo ervaren bent in het leven met een hond. Wat je vooral leert op een goede hondenschool is begrijpen hoe je hond naar de wereld om zich heen kijkt, en hoe je hem of haar het beste iets kunt bijbrengen, zodat je hond opgroeit tot een heerlijk sociale en fijne huisgenoot. En ja, ook kleine hondjes en hun baasjes kunnen baat hebben bij een gehoorzaamheidscursus.

Het verschil tussen een reu en een teef

Soms hebben mensen een wat vertekend beeld over het verschil tussen een reu en een teef. Maar eigenlijk is er geen algemene stelregel en heeft iedere hond, of het nou een reu of een teef is, zo zijn of haar eigen karakter en eigenaardigheden. Afhankelijk van de situatie en de hormonale status van je hond, spelen de geslachtshormonen natuurlijk wel een rol in het gedrag van je hond. Zo heb je over het algemeen met een reu iets meer kans op strubbelingen met andere reuen, vooral wanneer de reuen niet gecastreerd zijn en van ongeveer dezelfde leeftijd. Bij een teef zul je er echter rekening mee moeten houden dat zij ongeveer 2x per jaar loops zal worden en dat de loopsheid meestal iets van 3 weken duurt. Teven kunnen door hormonale veranderingen soms ook ineens heel ander gedrag gaan vertonen.

De grootte van de hond

Iets anders waar je ook rekening mee dient te houden is hoe groter de hond des te hoger de kosten. Hij of zij eet niet alleen meer maar heeft ook grotere hoeveelheden medicijnen nodig mocht dat onverhoopt voorkomen. Een voorbeeld: het verschil in prijs voor het ontwormen van een kleine of een grote hond kan €11 zijn. Maar ook voor een hondenmand, hondenriem etc. geldt hoe groter hoe duurder.

Komt u er zelf niet uit, dan kunt u bij ons altijd terecht voor advies. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor het laten vaccineren, ontwormen en steriliseren of castreren van uw hond.

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl
Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT