030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Voeding voor konijnen

Van nature eet een konijn gras. En daar is een konijn vele uren per dag aan kwijt. Onze huiskonijnen krijgen konijnenvoer wat snel op is en niet altijd de juiste verhouding aan voedingsstoffen en vezels bevat. Het beste is om uw konijn pellets of korrels (biks) te voeren en geen gemengd voer, waar het konijn bepaalde dingen uit kan pikken, die het lekker vindt, en de rest laat liggen. Net als wij vindt het konijn bepaalde stukjes lekkerder en dat veroorzaakt dan een eenzijdig voedingspatroon waardoor het konijn bepaalde tekorten kan krijgen, problemen met overgewicht of problemen met de maag en darmen.

De juiste voeding voor een konijn bestaat uit:

  • Onbeperkt hooi van goede kwaliteit
  • Groenvoer zoals kruiden en grassen
  • 1 eetlepel biks per kg per konijn (goede merken zijn Science Selective en Trovet)

Op de website van Mini natuur kunt u veel meer informatie vinden over een gebalanceerd dieet voor konijnen en gezonde snacks.

Het darmstelsel van een konijn is erg lang en vooral de blindedarm is groot, waardoor het konijn veel ruwvoer kan verwerken. Het heeft hiervoor veel darmbacteriën. Krijgt een konijn te weinig ruwvoer dan kan dat darmproblemen geven. De darmen kunnen zelfs stil komen te liggen, of er kan gasophoping in de maag of darmen ontstaan (tympanie genaamd), waardoor het konijn kan overlijden. Bij te veel biks zien we vaak te natte ontlasting optreden.

Als een konijn te veel biks krijgt zal het ook zijn blindedarmkeutels niet meer opeten.
Dit zijn wat nattere aan elkaar geplakte keutels die het konijn ’s nachts produceert en normaal gesproken zelf weer opeet. Deze keutels zijn een noodzakelijke aanvulling op het dieet van het konijn omdat het zo de eigen darmflora op peil houdt. Wanneer een konijn last heeft van zijn of haar rug, of veel te dik is, bijvoorbeeld omdat het teveel biks krijgt, kan het zelf niet goed meer bij de keutels komen en blijven ze vaak aan de achterkant onder de staart plakken. De meeste eigenaren denken vervolgens dat het konijn diarree heeft. Controleer je konijn dus dagelijks onder zijn of haar staart om te kijken of het de nachtontlasting wel opeet. Zo niet, dan weet je dat er iets aan de hand is met je konijn. En hoe eerder je ingrijpt hoe beter. Daarnaast is deze vastgekoekte nachtontlasting een favoriete plek voor vliegen om hun eitjes in te leggen, met alle complicaties van dien (zie het stukje over Myiasis)

Te veel biks is niet alleen een oorzaak voor overgewicht bij konijnen, maar door de grotere hoeveelheden calcium die het konijn daarmee binnen krijgt, wordt de kans op blaasstenen en blaasgruis ook vergroot.

Een te dik konijn herken je doordat je de ribben niet kunt voelen. Ook krijgen ze dan vaker een grote wam (kin plooi).

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT