030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Botbreuken bij Gerbils

Botbreuken treden regelmatig op bij gerbils meestal als gevolg van vallen van hoger gelegen plekken, vast zitten tussen de tralies of het loopwieltje. Soms kan de breuk ook als gevolg van verkeerde voeding optreden als gevolg van verkeerde calcium fosfor verhouding waardoor de botten minder stevig zijn. Gelukkig genezen botbreuken bij gerbils snel na behandeling door de dierenarts ook al zal die wel rustig gehouden moeten worden gedurende de herstel periode.

Symptomen

Een gerbil met een gebroken poot zal veel pijn hebben en niet willen bewegen. Twijfelt u of uw gerbil een gebroken poot heeft ga dan met hem naar een dierenarts. Ga er niet zelf aan zitten voelen omdat u de breuk wellicht kunt verergeren met alle consequenties hiervan.

Diagnose

Doormiddel van het lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts een vermoeden van een bokbreuk krijgen. Soms zal er dan een röntgenfoto worden genomen om de precieze breuk te kunnen vaststellen om zo de behandelingsplan in te kunnen stellen.

De behandeling van botbreuken

Ga zo snel mogelijk naar jou dierenarts als je het vermoeden hebt dat de poot gebroken is om te voorkomen dat de breuk erger wordt of dat die zelfs verkeerd gaat groeien. In de meeste gevallen zal de poot gespalkt worden. Bij een open breuk zal ook antibiotica gegeven worden. Ook krijgt uw dier pijnstilling voorgeschreven.. Bij twijfels over de voeding zal er ook een voedingsadvies gegeven worden.

Botbreuken genezen gelukkig snel bij een gerbil. Het dier zal in een klein hok geplaatst moeten worden waarbij die niet kan klimmen. Het liefs mogen er geen tralies op de grond zitten. Tralies op de bodem zijn vaak de oorzaak van vastzitten van de poten met blessures als gevolg hiervan. Zorg dat de grote van de tralies zo klein is dat de voeten er niet in kunnen vast zitten of liever zorg dat er geen tralies zijn.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT