030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Huisvesting van Gerbils

Gerbils stellen nogal specifieke eisen aan hun huisvesting en het zijn geen geschikte diertjes voor jonge kinderen. Een gerbil is een sociaal dier en moet dus echt in een groep gehouden worden. Echter gerbils, en dan met name de vrouwtjes, zijn erg territoriaal, dus je kunt niet zomaar twee gerbils die elkaar niet kennen bij elkaar zetten, of een nieuwe gerbil in een bestaande groep plaatsen. Gerbils kunnen het beste in familiegroepjes gehouden worden. Soms wil het nog wel lukken om een onverwante jonge,  gerbil te introduceren in een groep zolang de gerbil nog niet geslachtsrijp is.

Hoe ziet de ideale leefomgeving eruit?

Gerbils hebben erg veel ruimte nodig om te kunnen rennen, springen, klimmen en graven. Een hok van een halve vierkante meter, met een laag bodembedekking van minstens 15 cm diep is het minimale voor twee gerbils. Een zandbad met chincillazand is tevens voor gerbils onontbeerlijk. Zij gebruiken het zandbad voor hun vachtverzorging. Let daarbij wel op dat dit zandbad niet ook als toilet gebruikt wordt door de gerbils. Gelukkig produceren gerbils zeer weinig urine en harde, droge keuteltjes, omdat ze als woestijndieren heel erg zuinig met vocht om gaan. Dit houdt ook in dat de luchtvochtigheid in het verblijf niet te hoog mag zijn en onder de 50% moet liggen. Ondanks dat gerbils woestijndieren zijn en erg weinig drinken dient er wel altijd vers drinkwater aanwezig te zijn.

Het gedrag van gerbils

Gerbils zijn erg intelligente en nieuwsgierige diertjes en daarom ook vat baar voor stereotiep gedrag als gevolg van verveling. Geef ze dus regelmatig iets nieuws om te onderzoeken, bijvoorbeeld knaagtakken, kartonnen doosjes, of nieuw speelgoed. Door het droogvoer over en in de bodem te verspreiden in plaats van in een voerbakje, stimuleert u de gerbil ook in zijn natuurlijke gedrag in het zoeken en graven naar voedsel en voorkomt u verveling. Bedenk daarbij wel dat gerbils hun voedsel hamsteren en verstoppen in hun voorraadkamers. Dit betekent dat het aangeboden voer vrij snel op kan zijn, maar dit betekent dan niet noodzakelijk dat de diertjes meer eten nodig hebben. Controleer dus regelmatig of er voer verstopt ligt. Dit ook met het oog op hygiëne daar voer wat vochtig is geworden snel kan gaan schimmelen en dit weer ziekte bij de gerbils kan veroorzaken.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT